Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Οι πατάτες δεν παχαίνουν ... πάντα!

Αρκεί να ξέρεις πώς θα τις μαγειρέψεις. Ακολούθησε τις οδηγίες του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, και θα μπορείς να την απολαμβάνεις καθημερινά χωρίς ενοχές.

πατάτες θερμίδες ψητή

Πρόσεξε τις σάλτσες

Οι πατάτες παχαίνουν μόνο όταν τις φορτώνεις με τυρί, βούτυρο και σάλτσες (μόλις μία κουταλιά της σούπας βούτυρο προσθέτει 100 θερμίδες).
Επιλογές με λιγότερες θερμίδες: χυμός λεμονιού, σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένα λαχανικά ή φασόλια. Εάν χρειάζεσαι κάτι κρεμώδες, χρησιμοποίησε γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Κατευθείαν στην ψητή!

Οι ψητές πατάτες έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Φέρσου έξυπνα: αφαίρεσε το μέσα μέρος μιας ψητής πατάτας, αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1,5 εκατοστό. Γέμισε με ψητά λαχανικά και γαρνίρισε με λίγο τυρί και πάπρικα. Ψήσ' τη στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί. Και θυμήσου: όταν προσθέτεις λίγο τυρί άπαχο ή κρέας στο πιάτο με τις πατάτες, καταφέρνεις να μειώσεις το γλυκαιμικό δείκτη, οπότε και να χορτάσεις γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

Κάν΄τες σούπα!

Αναμειγνύοντας τις πατάτες με άλλα λαχανικά, αυξάνεις τη θρεπτική τους αξία. Γρήγορο γεύμα για ένα άτομο: βάλε μια ψητή πατάτα στο μπλέντερ με ζωμό λαχανικών. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ψιλοκομμένο σπανάκι ή μπρόκολο και χτύπησέ τα μέχρι να μαλακώσουν (πρόσθεσε κι άλλο ζωμό αν χρειάζεται) και ζέστανέ τα στην ηλεκτρική κουζίνα.

"Ναι" στα πατατάκια!

Φτιάξε σπιτικά τσιπς. Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Κόψε στη μέση 4 μικρές πατάτες, αφού πρώτα τις πλύνεις καλά. Άλειψε ένα ταψί με ελαιόλαδο και βάλε μέσα τις πατάτες, με την κομμένη πλευρά από κάτω. Ψήσε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να τρυπιούνται με το πηρούνι. Αν θες μπορείς να κόψεις τις πατάτες σε φέτες.

Shape