Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ομότιμος καθηγητής ο Σήφης Λεκάκης

Τελετή απονομής τίτλου ομότιμου καθηγητή στον Σήφη Λεκάκη

ομότιμος καθηγητής οικονοικών επιστημών σήφης λεκάκης

Τον τίτλο του ομότιμου καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών απένειμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Σήφη Λεκάκη, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο.

Οι Μαντιναδες του ΚΙΓΚ για την τιμητικη διακρισηομότιμος καθηγητής οικονοικών επιστημών σήφης λεκάκης

Σκίσε τα τα διπλώματα πού σού 'δωσεν η μοίρα...
Τό πιό ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑ, είναι πού παίζεις λύρα!
Μεγάλο πράγμα στή Ζωή , να μη σέ βλαστημούνε!
Μ'ακόμη μεγαλύτερο , ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΣΕ ΤΙΜΟΥΝΕ!
Απο τό Βιογραφικό λείπει το μερακλίκι!
Πού κάνει τήν διαφορά , σ'αυτό , όποιος ανήκει!
Ομότιμος Καθηγητής, είναι Τιμή κι Αξία !
Αρκει να  μείνεις ενεργός κι όχι σε απραξία!
Χαίρομαι πού'σαι φίλος μου, κι είμαι κι εγώ δικός σου!
Και στήν Τιμή πού θα γενεί ,  θά 'μαι ομπρός-ομπρός σου!

Συγχαρητήρια φίλε.

Να σέ καμαρώνει η Οικογένειά σου , οι φίλοι σου , η Πανεπιστημιακή κοινότητα, καί η κοινωνία ολόκληρη.

ομότιμος καθηγητής οικονοικών επιστημών σήφης λεκάκηςΚιγκ

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σήφης Λεκάκης (του Νικολάου και της Μαρίας) γεννήθηκε το Μάιο του 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι παντρεμένος με τηΜαρία Κούση και έχουν τρία παιδιά (Ελευθερία, Νίκος, Σοφία).

Πήρε το απολυτήριο του Λυκείου το 1964 από το Α' Λύκειο Αρρένων Χανίων. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ' όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1969.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο που του απένειμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΟΕΕ «Εξειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων». Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1970-71) εργάστηκε για ένα χρόνο στη Μέση Εκπαίδευση στα Ιδιωτικά Γυμνάσια Τυμπακίου και Ασημίου Ηρακλείου Κρήτης ως διδάσκαλος της Αγγλικής Γλώσσας.

Κατά τα έτη 1973-1975 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια University of East Anglia (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και University of Kent (Μάστερ). Το 1976 προσλήφθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ως βοηθός έρευνας και αργότερα προήχθη σε ερευνητή. Το 1977 έλαβε υποτροφία Fulbright και αφού πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ σε θέματα οικονομικής των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος επέστρεψε στο ΚΕΠΕ το Γενάρη του 1982. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Economics and Air Quality Management in the Greater Athens Area», η οποία δημοσιεύτηκε από το ΚΕΠΕ.ομότιμος καθηγητής οικονοικών επιστημών σήφης λεκάκης

Από το 1989 διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρχικά ως Ειδικός Επιστήμων του ΠΔ 407/80 και ως μέλος ΔΕΠ από το 1991. Διοικητικά (εκτός των διαφόρων επιτροπών) υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως Προεδρεύων του Τμήματος Ψυχολογίας (2001 - 04).

Ο Σήφης Λεκάκης είναι μεταξύ των πρώτων τριών καθηγητών στο Ρέθυμνο που έφεραν το 1993 στον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνά του μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές εστιάζεται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης. Οι δημοσιεύσεις του είναι σχεδόν εξολοκλήρου στα Αγγλικά. Είναι ενεργό μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών επιστημονικών περιοδικών Environmental & Resource Economics και Journal of Environmental Policy & Planning.

Στις 31 Αυγούστου 2013 ο Σήφης Λεκάκης «αποχώρησε» από την υπηρεσία, επειδή συμπλήρωσε (στις 25-12-2013) το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του.