Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ορκίστηκε και έπιασε δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα και οι στόχοι
 

Έπιασε δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα οδηγήσουν την χώρα μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Οι περισσότεροι υπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισαν ότι θα κάνουν το καθήκον τους και εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά αυτό το διάστημα έως ότου αναδειχθεί κυβέρνηση από τις κάλπες. Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής και τις υπογραφές, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία. Στη συνέχεια έμειναν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, υπήρχε ένα πολύ θετικό κλίμα, με χαμόγελα αλλά και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Σαρμάς έχει λάβει από χθες τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αύριο στις 12:30 έπεται νέο υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Σαρμά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα, και δεν θα χαράξουν πολιτική. Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις δεύτερες εκλογές.

Έτερο βασικό διακύβευμα του υπηρεσιακού σχήματος είναι η εξασφάλιση της συνέχειας του κράτους, με τους υπουργούς να δηλώνουν σχεδόν εν συνόλω ότι είναι τιμή τους να υπηρετήσουν την κυβέρνηση.

Τα μέλη της υπηρεσιακής είναι 20, εκτός του πρωθυπουργού, τέσσερις εκ των οποίων είναι γυναίκες. Όλες και όλοι είναι πρόσωπα εγνωσμένης αξίας, με εμπειρία στους τομείς τους και προερχόμενα τόσο απ’ τον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και απ’ αυτόν της αγοράς, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης διαμορφώνεται ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
    Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής
    Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης
    Υπουργός Ανάπτυξης: Ελένη Λουρή
    Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
    Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας
    Υπουργός Εργασίας: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
    Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοττανίδου
    Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος
    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
    Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
    Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
    Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
    Υπουργός Μετανάστευσης: Δανιήλ Εσδράς
    Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
    Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Ιωάννης Γκόλιας
    Υπουργός Ναυτιλίας: Θεόδωρος Κλιάρης
    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης
    Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
    Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

ertnews.gr