Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο αειθαλής Ρεθεμνιώτης

Γράφει ο Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)

Ο Γιάννης Καστανιουδάκης (Καστανιάς) γιος του Νίκου Καστανιουδάκη και της Μαρίας ( το γένος Κουτελιδάκη) κατάγεται από την Κούφη και από το Γερακάρι, δυο πολύ όμορφα χωριά του Ρεθύμνου που απέχουν πολλά χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.

Ο παππούς του Βαγγέλης Κουτελιδάκης εκτελέστηκε μαζί με άλλους συγχωριανούς του στα αντίποινα των Γερμανών  μετά την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, ενώ έκαψαν και το σπίτι του πράγμα που ανάγκασε την γιαγιά του το γένος Κοκονά, συγγενής του ηρωικού γιατρού, να φύγει από το χωριό και να ανέβει να ζήσει σε μια σπηλιά μαζί με τα πέντε παιδιά της.

Μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και θυμάται την πόλη όπως ήταν πριν από την ανάπτυξη της λόγω τουρισμού, ξεκίνησε δε να παίζει μουσική σε ηλικία 19 ετών στο κέντρο ‘’ Σπηλιά ‘’ στην περιοχή της σημερινής πασαρέλας κάτω από τη Φορτέτσα και πάνω από το λιμάνι. Το κέντρο το έκανε ο Κωστής Βροντάκης μαζί με τον αείμνηστο Μαθιό τον Περβολιανό και εκεί ο έφηβος τότε Γιάννης έπαιζε μπάσο μαζί με πενταμελή η καμιά φορά εξαμελή ορχήστρα.

Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα η μόδα ήταν οι επιτυχίες των  ελληνικών συγκροτημάτων Ολύμπιανς , των Τσάρμς, αλλά και ξένων όπως  των Beetles που τότε μεσουρανούσαν.

Ήταν ωραίες εποχές που δε σβήνουν ποτέ από τη μνήμη του όπως μου λέει, παρόλο που υπήρχε αρκετή κούραση αφού ανέβαιναν στο πάλκο στις 9 το βράδυ και κατέβαιναν μετά τις 5 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια με τους ίδιους επιχειρηματίες έπαιξε στο κέντρο ‘’ Καλό ‘ στην ανατολική παραλία του Ρεθύμνου που σήμερα είναι Super Market, ενώ στη συνέχεια συνέχισε  ακολουθώντας τον  Βροντάκη που  δημιούργησε τον δικό του χώρο, το ξακουστό κέντρο Νίδα στον Αδελιανό κάμπο. Στη διάρκεια των 8 περίπου ετών που ήταν επαγγελματίας μουσικός συνεργάστηκε με καλούς μουσικούς και φίλους όπως οι αείμνηστοι τραγουδιστές Αρτέμης Σταρένιος και Γιώργος Θεοδωράκης, καθώς επίσης και ο αείμνηστο Μιχάλης  Γιανναράκης  (Μπούμπουκας ) , ο Διονύσης  Σπανουδάκης , ο  ντραμίστας  Στράτος   Μαθιουδάκης , και άλλοι. Στη συνέχεια επι της οδού Καψάλη πίσω από την ΟΤΕ άνοιξε ένα κατάστημα με νεανική μόδα το οποίο διατήρησε 36 ολόκληρα χρόνια μέχρι να βγει στη σύνταξη. Σήμερα εβδομηντάρης πλέον όσο και αν η εμφάνιση του δείχνει πολύ νεότερος , απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή, χαίρεται τον ήλιο τη θάλασσα και την επικοινωνία με τους συμπολίτες του και δίνει μια συμβουλή για μακροζωία , μακριά από το άγχος , καλή και υγιεινή διατροφή και φυσικά ήπια άσκηση όπως το κολύμπι και η πεζοπορία. Με τον Καστανιά γνωριζόμαστε γύρω στα είκοσι χρόνια και πράγματι γνωρίζω ότι αυτά που λέει τα τηρεί γι΄ αυτό ο χρόνος δεν τον έχει αγγίξει όσο άλλους συνομηλίκους του.  Αφορμή για να του κάνω αυτό το μικρό αφιέρωμα ήταν η απρόοπτη συνάντηση μας στην παραλία του Ρεθύμνου αρκετά νωρίς το πρωί ενώ έκανα τον πρωινό μου περίπατο και ο Γιάννης καθισμένος σε μια πολυθρόνα απολάμβανε την αύρα της θάλασσας και αγναντεύοντας το πέλαγος έκανε ταξίδια σε μέρη ονειρικά αλλά και στο παρελθόν όπως μου διηγήθηκε.  Κλείνοντας του αφιερώνω μια μαντινάδα και του εύχομαι να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

‘’ Ο χρόνος με τσι μήνες του περνά και μας αγγίζει
   μα σαν θωρεί  τον Καστανιά , πάντα παραμερίζει ‘’.

                                   Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)