Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος (ο πατέρας μας)

Αικατερίνης Μοναχής - Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος (ο πατέρας μας), από το Ιερόν Ησυχαστήριο «Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις», Ηράκλειον 2020

                                                                                             Η ζωή, η δράση και το έργο του.  

«Εν εικόνι διαπορεύεται άνθρωπος», (Ψαλμ. Λη΄, 7). Οι χίλιες λέξεις που αντιστοιχούν  σε κάθε εικόνα, στο τελευταίο φωτογραφικό παράρτημα (VΙ) του Βιβλίου, ασφαλώς και δεν είναι αρκετές, για να απαντηθούν τα χιλιάδες ερωτήματα που προκαλούν στους αναγνώστες, όλες οι μικρές και μεγάλες στιγμές της ευλογημένης πορείας του βιογραφούμενου μακαριστού Αρχιεπισκόπου!

Αυτό το αδύνατο εγχείρημα το κατόρθωσε η Μοναχή Αικατερίνα, παρακολουθώντας τη ζωή, τη δράση και το έργο του Γέροντα και Πνευματικού Πατέρα της, από τα πρώτα έως τα τελευταία βήματα της ζωής του, με μια μοναδική αφήγηση, σε μια ιεροπρεπή γλώσσα κι ένα ταιριαστό ύφος, στην περίσταση και στην περίπτωση.
Μια ζωή Πίστη, Ευθύνη και Πράξη συμπυκνώνεται και εκφράζεται, όντως             «εν εικόνι», με πλήρη πνευματικότητα, στις πέντε ενότητες: από τα σπάργανα της ζωής ως τη μεγάλη ετοιμασία, το μεγάλο της Αρχιεπισκοπής Αξίωμα, που το υπηρέτησε και το τίμησε ως Πατέρας και Ποιμενάρχης της Μεσαράς, κι ύστερα ως Αρχιεπίσκοπος   Κρήτης, με όλα τα χαρίσματα, τις κλίσεις και τις αποκρίσεις στο πλούσιο και μοναδικό έργο του, ως και τη μετοικεσία του στους Ουρανούς.

Η ζωή, η δράση και το έργο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου ζει και μέσα από τις εκφράσεις των μικρών ή μεγάλων στιγμών που εικονίζονται στο σωζόμενο  και αξιοποιούμενο φωτογραφικό υλικό, μάλιστα και από την εκφραστικότατη εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο του παρουσιαζόμενου βιβλίου!
Αυτή η εικόνα, με την πνευματικότητα που αποτυπώνει αποτελεί και την καλύτερη μαρτυρία της πορείας του. Η Καλυβιανή, το έργο της ζωής του, μπροστά του, ως κιβωτός, τον κάνει γεμάτο από χαρά και ευτυχία, αισθήματα που, φαντάζομαι…  θα τα νιώθει και η Μοναχή Αικατερίνα, που πέτυχε όλο της το βιβλίο να το δώσει ως μια ανάλογη ζωγραφιά, με αυτή του πορτρέτου του, που επέλεξε να κοσμήσει το εξώφυλλο του πολύτιμου πονήματός της.

Βιβλία, όπως αυτό, που συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, διαχρονικό, με λεζάντες, που δίνουν το στίγμα της στιγμής, προσφέρονται  και για άλλη ανάγνωση, που μπορεί να επιβεβαιώσει ή και να συμπληρώσει την αφήγηση...

Μιχάλης Τρούλης
Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου