Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο δρόμος που θα ενώνει το Ηράκλειο με τα Ανώγεια

Οι εξελίξεις στην οδική σύνδεση του Ηρακλείου με το ορεινό Μαλεβίζι και τον Μυλοπόταμο

Γράφει ο Νίκος Σκουλάς*

Υπογράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 στην Περιφέρεια Κρήτης, η σύμβαση, προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ, για την κατασκευή δρόμου, μήκους δυόμιση περίπου χιλιομέτρων, μεταξύ Ανωγείων και Σισάρχων. Η σύμβαση, συνήφθη μεταξύ του  Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του εκπροσώπου της εργολήπτριας εταιρείας ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.  Η σύμβαση, προβλέπει την κατασκευή, εντός δύο ετών, ενός νέου δρόμου πλάτους περίπου 11,5 μέτρα, με τεχνικά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του δρόμου Στρούμπουλας – Αστυράκι, που δόθηκε σε κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2022.

Το έργο αυτό, θα αποτελεί τμήμα της συνολικής διαδρομής Ηράκλειο – Ανώγεια, η οποία σχεδιάζεται να συνεχιστεί  έως και  το Πέραμα Μυλοποτάμου μέσω Γαράζου.

Η μελέτη κατασκευής του νέου δρόμου, προβλέπει μία αδιάκοπτα ευθεία όδευση από το πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται στην  έξοδο των Ανωγείων έως και  την στροφή της θέσης «Φαραγγούλι». Από εκείνο το σημείο, ακολουθείται εναλλασσόμενα, εν μέρει  νέα χάραξη και εν μέρει  η παλαιά διαδρομή με νέα τεχνικά χαρακτηριστικά,  έως και πριν την είσοδο του οικισμού Σισάρχων. Από εκεί, ο δρόμος χαράσσεται  ανατολικά και δημιουργείται κόμβος πλησίον του κοιμητηρίου Σισάρχων. Από τον κόμβο αυτό, η νέα οδός, θα συνδέεται με τον υφιστάμενο δρόμο προς Ηράκλειο.

Κατά την ολοκλήρωση του έργου, θα συντομεύεται σημαντικά ο χρόνος, η απόσταση και η ποιότητα της διαδρομής, σε σχέση με την σημερινή.  

Τα επόμενα τμήματα του δρόμου αυτού του προορισμού, βρίσκονται σε προχωρημένη φάση διαγωνισμού για την εκπόνηση μελετών. Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την μελέτη των δύο σημαντικών τμημάτων. Αφενός για  το τμήμα από την θέση «Αρόλιθος» έως τον κόμβο του νέου δρόμου στην θέση «Στρούμπουλας». Αφετέρου για το τμήμα από το χωριό Αστυράκι έως την θέση «Κυλιστός».  Έχουν επιλεγεί οι προσωρινοί ανάδοχοι για την κατάρτιση των μελετών και για τα δύο αυτά τμήματα της δυσχερούς διαδρομής. Αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων το προσεχές  διάστημα.

Την ίδια ώρα, τοποθετείται ισχυρή περίφραξη συνολικού μήκους, περίπου 12 χιλιομέτρων, εκατέρωθεν του νέου δρόμου στο οροπέδιο του Στρούμπουλα. Τούτο, για την ασφάλεια των οδηγών από τους κινδύνους της διέλευσης ζώων, που έχουν επισημανθεί έγκαιρα. Επίσης,  θα δημιουργηθεί ισόπεδος κόμβος, πριν το Αστυράκι, για την σύνδεση του νέου δρόμου με τις παρόδιες ιδιοκτησίες και εκμεταλλεύσεις στην περιοχή. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 990.000 ευρώ, έχει συμβασιοποιηθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον ανάδοχο εργολάβο από την 28η Ιουλίου 2022.

Ολόκληρη η προαναφερόμενη διαδρομή, από το Ηράκλειο έως το Μυλοπόταμο, μελετάται και εποπτεύεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, που εδρεύει στην οδό Λασαίας. Οφείλονται ευχαριστίες για την προσπάθεια όλων των εκεί υπηρεσιακών παραγόντων για την παραγόμενη εργασία και τα αποτελέσματά της.
 

Η παράδοση του νέου δρόμου 7,6 χιλιομέτρων έως το Αστυράκι, από την ίδια υπηρεσία, τον προηγούμενο Αύγουστο, έχει αλλάξει αισθητά το επίπεδο πρόσβασης στο Δυτικό Μαλεβίζι και το Μυλοπόταμο.
Κοινωνικός στόχος μας, είναι  η έξοδος από την απομόνωση και η βελτίωση των συνθηκών ζωής και ανάπτυξης της ορεινής και μειονεκτούσας αυτής περιοχής, ιδίως σε σχέση με τα αστικά κέντρα του νησιού.  Υποχρέωσή μας, οι γρήγοροι ρυθμοί.

*Ο Νίκος Κ. Σκουλάς είναι Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης.