Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο ποιητής στο σχολείο

Οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις...

Σε σχολείο του Ρεθύμνου ανεβαίνοντας στα σκαλιά, συναντάς σε μικρό πάρκο, την προτομή χωριανού αξιωματικού του ελληνικού στρατού που έπεσε θύμα στον Εμφύλιο στο Γράμμο. Στη φωτογραφία και στη Λακωνία στην Πελοπόννησο, εκεί που συνέβησαν «φοβερά και τρομερά» την ίδια περίοδο, με τους χιλιάδες νεκρούς, επικρατεί άλλη αντίληψη που αφορά το πνεύμα και τον πολιτισμό. Στην εικόνα, λοιπόν, στην είσοδο σχολικής μονάδας στην οδό Λυσσίου, στο Γύθειο, η προτομή αναφέρεται στον ποιητή, μεταφραστή και ζωγράφο Κούλη Θ. Αλέπη από την Αρεόπολη.
   Η προτομή είναι έργο της γνωστής πολυβραβευμένης γλύπτριας του Ηρακλείου Ασπασίας Παπαδοπεράκη,  έργα της οποίας βρίσκονται στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα. Σε πλαίσιο της μαρμάρινης στήλης αναγράφεται το εμπνευσμένο στη μάνα ποίημα του Αλέπη:
Βασιλικός  μου μύρισε και
δυόσμος και λεβάντα
Σκέφτομαι τη μητέρα μου
κι αγιάσανε τα πάντα
   Ο Κούλης Αλέπης γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας το 1903 και μετά τη φοίτησή του στο γυμνάσιο Γυθείου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Φιλολογία και Νομική. Εμφανίστηκε στη Λογοτεχνία το 1924 και το έργο του παρουσιάστηκε με θετικά σχόλια από τον Κωστή Παλαμά στο «Ελεύθερο Βήμα». Πέθανε στο γηροκομείο Αθηνών το 1986.