Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο Φίλιπ Ροθ αποσύρεται

«Δεν γράφω άλλο, τελείωσα!»

φίλιπ ροθ αποσύρεται νέμεση

Η καριέρα για το Φίλιπ Ροθ ολοκληρώνεται εδώ. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο γαλλικό έντυπο "Les inRocks", τον προηγούμενο μήνα, είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γράψει τίποτα καινούριο και πως δε θα γράψει άλλο μυθιστόρημα.

"Για να πω την αλήθεια, τελείωσα με αυτό" είπε ο 78χρονος Ροθ. "Το "Νέμεσις" θα είναι το τελευταίο μου βιβλίο" - πρόσθεσε.

Ο Ροθ είπε ότι στα 74 του χρόνια, συνειδητοποίησε ότι τελείωνε ο χρόνος του, ξαναδιάβασε όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά διάβασε όλα τα βιβλία του με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

"Ήθελα να δω αν είχα σπαταλήσει το χρόνο μου, γράφοντας", είπε. "Και απλώς νόμιζα ότι ήταν επιτυχία. Στο τέλος της ζωής του, ο μποξέρ Τζο Λούις είπε: "Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με αυτά που είχα". Αυτό ακριβώς θα έλεγα για τη δουλειά μου. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με αυτά που είχα".

"Και μετά από αυτό, αποφάσισα ότι τέλειωσα με τη μυθοπλασία. Δε θέλω ούτε να διαβάσω, ούτε να γράψω άλλο" είπε. "Αφιέρωσα τη ζωή μου στο μυθιστόρημα. Μελέτησα, δίδαξα, έγραψα, διάβασα. Αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο. Αρκετά! Δεν νιώθω πια αυτό το φανατισμό για να γράψω ό,τι έχω βιώσει στη ζωή μου", είπε ο "χαμηλών τόνων" λογοτέχνης.

Ο 78χρονος Φίλιπ Ροθ αποτελεί συγγραφέα αναφοράς για πολλές γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών. Η βιβλιογραφία του έργου του μνημειώδης. «Αντίο, Κολόμπους» το πρώτο του για να ακολουθήσουν αμέτρητα σπουδαία μυθιστορήματα: «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Αμερικανικό Ειδύλλιο» - για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997 -, «Το Ανθρώπινο στίγμα», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Το ζώο που ξεψυχά», «Νεμεσίς» μεταξύ τόσων άλλων.

Τιμήθηκε τρεις φορές με Φόκνερ, πέρυσι έλαβε και το Μπούκερ για το σύνολο του έργου του και είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο βραβευμένος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας.