Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ο χειμώνας ...είναι εδώ! - Χιονισμένοι δρόμοι, μηχανήματα σε επιφυλακή

Ανακοίνωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων

χιόνι κέντρο ρέθυμνο

Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι στα Ανώγεια, με τη συνδρομή των μηχανημάτων του δήμου που είναι επι ποδός. Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης, προς το παρόν χιονίζει και κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα μεγάλα οχήματα, τύπου 4Χ4, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η διέλευση των ΙΧ. "Το χιόνι θέλει προσοχή" - τόνισε ο κ.Καλλέργης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ως το απόγευμα η χιονόπτωση θα έχει σταματήσει και καλώντας τον κόσμο να αποφύγει τις΄άσκοπες μετακινήσεις, στην κορύφωση των καιρικών φαινομένων.

Την ίδια στιγμή χαμηλές θερμοκρασίες, το διαφορετικό σκηνικό, οι καλά προετοιμασμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και η αναμονή μικρών και μεγάλων για το προαναγγελθέν χιόνι, συνθέτουν το σκηνικό στο Ρέθυμνο. Το χιόνι έφτασε μέχρι και στην παραλιακή της πόλης. Το σύνολο του νομού με κυρίαρχες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχει καλυφθεί από χιόνι, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με δεδομένη όμως και επιτακτική, την ανάγκη της μέγιστης προσοχής από οδηγούς και πεζούς.

Ανακοίνωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων

Ανακοινώνεται ότι, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης εκδόθηκε απόφαση προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων  με σκοπό την ασφαλέστερη κίνηση αυτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα:

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Σπηλίου – Γερακαρίου  (υπ΄ αριθμ. 19 επαρχιακή οδός) από την Τοπική Κοινότητα Σπηλίου έως και την Τοπική Κοινότητα Γερακαρίου.

Σημειώνεται ότι, σε κεντρικό σημείο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας « www .hellenicpolice.gr », έχει αναρτηθεί πίνακας με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

δήμος αρχανών αστερουσίων κοκοσάλης χιόνι καιρός καιρικά φαινόμενα

Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι και στο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων καθώς τα τρία γκρέιντερ και τα τσαπάκια του δήμου λειτουργούσαν από τη νύχτα, οπότε η χιονόπτωση ήταν έντονη. Στη θετική πλευρά των καιρικών φαινομένων εστίασε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, τονίζοντας ότι αυτή η "άσπρη ημέρα ωφελεί τους υπόγειους υδροφορείς, ενισχύοντας με αποθέματα νερού που χρειαζόμαστε".

Η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο από Άγιο Σωζοντα, Αλαγνι- Αρκαλοχώρι. Και από Άγιο Σωζοντα, Αρχάνες- Βαθυπετρο, Χουδετσι προς Πύργο. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, όπως λέει ο κ. Κοκοσαλης, με μηχανήματα του Δήμου κι ενα γκρειντερ που έστειλε η Περιφέρεια. Οι δρόμοι, σύμφωνα με τον ιδιο, έμειναν όλο αυτό το διάστημα ανοιχτοί.

καλογεράκης καιρός χιόνι καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιαδας, Ζαχαρία Καλογεράκη "ελάχιστα προβλήματα παρουσιάστηκαν στον επαρχιακό δρόμο Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Βιαννο, κι ειδικά στην είσοδο του Αρκαλοχωρίου". Η μεγαλύτερη χιονόπτωση υπήρξε στην δημοτική ενότητα Αρκαλοχωριου, λιγότερη στο Καστέλι και στο Θραψανο. Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται πλήρως μετά τις 10 το πρωί. 

Από αργά χθες το βράδυ εκχιονιστικά μηχανήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου, επιχειρούν ώστε να μην παρεμποδιστεί η διέλευση οχημάτων σε κεντρικούς, περιφερειακούς και αγροτικούς δρόμους, με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Στεφανάκη, να ζητάει από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς επίσης να έχουν μαζί τους αλυσίδες σε περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν, κυρίως για τις διαδρομές Οροπέδιο, Κράσι και προς Νεάπολη.

χιόνια χανιά κρύο καιρικά φαινόμενα

Για τα καλά το έχει στρώσει στον Κακόπετρο και το οδόστρωμα είναι αρκετά ολισθηρό για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ανοιχτό παραμένει το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρας σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του αντιδημάρχου Καντάνου Σελίνου Γιώργου Βακάκη και σε αυτή την περίπτωση όμως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω ολισθηρότητας του δρόμου. Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στον Αποκόρωνα. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο σύνολο τους οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν κυρίως στα ορεινά οδικά τμήματα των νομών.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από το βράδυ και μετά, λόγω της δημιουργίας παγετού ενώ από τους δήμους θα αποφασισθεί για το εάν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τετάρτη.