Πίτα του βοσκού με κιμά γαλοπούλας
Η κλασική πίτα του βοσκού στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή της, με κιμά γαλοπούλας και πλούσια επικάλυψη από Πουρέ Πατάτας
Υλικά
1 κιλό κιμά γαλοπούλας
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι αρακά
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη πατάτας
2 συσκευασίες Πουρέ Πατάτας
1200ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
600ml νερό
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα για το τελείωμα
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, ρίχνετε τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το καρότο. Σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.
Σβήνετε με το κρασί και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα του. Προς το τέλος προσθέτετε τον αρακά και τον μαϊντανό.
Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του. Προσθέτετε όλο σχεδόν το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το λιωμένο βούτυρο. Τέλος ενσωματώνετε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Στρώνετε τον κιμά γαλοπούλας σε πυρίμαχο ταψί και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον έτοιμο πουρέ πατάτας. Πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε και πάπρικα και ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει λίγο η επιφάνειά της. Σερβίρετε την πίτα ζεστή, κόβοντας σε κομμάτια.
Πηγή: olivemagazine.gr