Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παίξε με το χαρτί και κάνε αριστουργήματα!

Δυο πανάρχαιες τεχνικές τυλίγματος χαρτιού δίνουν άλλη αίσθηση στην τέχνη

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Όταν ήμασταν μικροί μας άρεσε να φτιάχνουμε καραβάκια και σαΐτες. Άλλες φορές πάλι, κόβαμε λωρίδες με τα χαρτάκια και κάναμε γιρλάντες, μπορεί να βαριόμασταν και λίγο το μάθημα.

Χωρίς τότε να το γνωρίζουμε, ασκούσαμε πανάρχαιες τέχνες με ιαπωνικές ρίζες που ανακάλυψαν οι μοναχοί. Λέγεται ότι το origami ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία στη δυναστεία Edo του 6ου αιώνα.

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

Το origami στα ιαπωνικά σημαίνει «χαρτοδίπλωμα» από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και kari (χαρτί) είναι η τέχνη του να φτιάχνεις σχήματα, σχέδια, ζώα, στολίδια, σπίτια, αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο σου κατέβει στο μυαλό: από ένα οποιοδήποτε, τυχαίο, τετράγωνο κομμάτι χαρτί.

Η ιδιαιτερότητα στο origami είναι ότι δεν μπορείς να κόψεις ή  να κολλήσεις το χαρτί. "Η τεχνική δεν είναι δύσκολη απλά πρέπει να μάθεις να το κάνεις", είπε στο MadeinCreta η κ. Σταυρακάκη που, αν και δικηγόρος στο επάγγελμα αποφάσισε να εξασκήσει τα χόμπι της και να εκπαιδεύσει κι άλλους πάνω σε αυτό.  

Quilling: τύλιγμα χάρτινων λωρίδων

Όπως το origami έτσι και το quilling ξεκίνησε από μοναχούς την περίοδο της αναγέννησης. Είναι μία τεχνική που περιλαμβάνει το τύλιγμα χάρτινων λωρίδων, οι οποίες έχουν ελαστικότητα και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν διακοσμητικά σχέδια.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την Αναγέννηση για τη διακόσμηση βιβλίων. Το 18ο αιώνα αναβιώνει στην Ευρώπη από τις «Κυρίες της αναψυχής» (“ladies of leisure”), ως μία χαλαρή γυναικεία δραστηριότητα.

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

Σήμερα η τεχνική επανέρχεται δυναμικά σε κάθε ήπειρο και δεν περιορίζεται στις «ανώτερες τάξεις». Οι χάρτινες ταινίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ προσιτές οικονομικά και βρίσκονται εύκολα στα ενημερωμένα καταστήματα ειδών χειροτεχνίας. Οι εφαρμογές δε της τεχνικής είναι απεριόριστες: κάρτες, στολίδια, κοσμήματα, πίνακες, πιατέλες κ.ά. με την ιδιαίτερη πινελιά του/της κάθε quiller.

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

origami quilling La Culturelá  Ηράκλειο τέχνη χαρτιού

Οι τέχνες αυτές πλέον διδάσκονται κι ενόψει των Χριστουγέννων μπορούν να γίνουν καταπληκτικά Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι La Culturelá (Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 29), θα πραγματοποιήσει σεμινάρια για τις δύο τεχνικές διαδοχικά και αυτό αλλά και το επόμενο το Σάββατο.

Το κόστος του κάθε σεμιναρίου είναι 5 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υλικών.

Για κράτηση θέσης όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 6932906157 ή στο info@laculturela.gr