Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για αυξήσεις τιμών σε τυρί και κρέας

 Πανώλη: Ανησυχία για αυξήσεις στις τιμές- Προβληματισμός για τις ποσότητες γάλακτος που θα είναι διαθέσιμες στην αγορά από Σεπτέμβριο. 

Καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μονάδων στις οποίες εντοπίζονται θετικά κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για πιθανές αυξήσεις των τιμών σε παράγοντες της αγοράς. Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή ιδιαίτερα σε δημοφιλή τυριά, όπως η φέτα και η γραβιέρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα εξαρτώνται από την έκταση της εξάπλωσης της νόσου και από το πόσα ζώα θα χρειαστεί να θανατωθούν. Ο αριθμός των μονάδων στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσματα έχει ξεπεράσει πλέον τις 37 σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Ροδόπη. Προχθές, Πέμπτη, μονάδες στην Ηλεία βρέθηκαν επίσης θετικές, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζώα που πιθανότατα φέρουν τον ιό έχουν μεταφερθεί σε μονάδες σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Εως και χθες ο αριθμός των ζώων που είχαν θανατωθεί είχε ξεπεράσει τις 13.500.

Η απομείωση του ζωικού κεφαλαίου ειδικά σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα (ονομασίας προέλευσης), όπως φέτα και γραβιέρα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τις ποσότητες γάλακτος που θα είναι διαθέσιμες στην αγορά από Σεπτέμβρη. Τα νέα συμβόλαια για προμήθεια γάλακτος θα ξεκινήσουν να συζητιούνται μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως τονίζει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης τυροκομείου στην Ελασσόνα κ. Ραφαήλ Τσακνάκης, «όσοι συνεργάζονταν με μονάδες που είχαν κρούσματα, οπότε έχουν θανατωθεί τα ζώα τους, θα αναζητήσουν αλλού ποσότητες. Αυτό σημαίνει αύξηση της ζήτησης για πρώτη ύλη, που βέβαια μπορεί να φέρει και αύξηση της τιμής». Αξίζει να σημειωθεί ότι για να παρασκευαστεί ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 λίτρα γάλα, ενώ για ένα κιλό γραβιέρα χρειάζονται 7-8 λίτρα γάλα.

    Ο αριθμός των μονάδων στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσματα έχει ξεπεράσει πλέον τις 37 σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Ροδόπη.

Οσον αφορά τα αιγοπρόβατα που παραδοσιακά σφάζονται για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, πηγές από την αγορά των κρεοπωλείων τονίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σφαγές, ωστόσο «όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Η Ροδόπη

Μετά το κρούσμα στη Ροδόπη ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανησυχούν, ωστόσο γίνεται κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια. Στη μονάδα που βρέθηκε θετική είχαν έρθει καινούργια ζώα (γεννήτορες) το χρονικό διάστημα 16-18 Ιουλίου, τα οποία και προφανώς έφεραν την ασθένεια. Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεννήτορες οι οποίοι ήρθαν από τη Δυτική Ευρώπη βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με άλλες, όπου βρίσκονταν αιγοπρόβατα από τη Ρουμανία που έφεραν τον ιό.

Οι γεννήτορες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πολλές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διασπαρεί η νόσος. Στη συγκεκριμένη μονάδα βρίσκονταν 273 ζώα, τα οποία θα θανατωθούν. Ο κ. Φωτεινιάς επισημαίνει, πάντως, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού εφόσον ένα εργαστήριο για την ανίχνευση εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα είχε εξοπλιστεί, αλλά «ποτέ δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τώρα θα ήταν πολύ σημαντικό να λειτουργεί ένα κέντρο αναφοράς στην περιοχή», τονίζει.

Ιχνηλάτηση

Στο μεταξύ στη Θεσσαλία, από όπου ξεκίνησε η νόσος, συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, έχουν ιχνηλατηθεί σχεδόν 400.000 ζώα σε σύνολο 1.480 κτηνοτροφικών μονάδων. Σε 33 εξ αυτών βρέθηκαν ζώα που είχαν μολυνθεί με τον ιό και τα οποία θανατώθηκαν. Συνολικά 12.000 ζώα έχουν θανατωθεί. «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό αριθμό αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr