Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παρέες και με … μπουκόλυρα!

Στα χωριά του Ψηλορείτη, η κάθε μέρα είναι διαφορετική!

μπουκόλυρα παρέες λεονταράκης

Ο Μανώλης Λεονταράκης δοκιμάζει την αυτοσχέδια… λύρα  με τον Γρηγόρη ή Γκρέγκορι Καμηλάκη στο μαντολίνο,στην ταβέρνα του Κλάδου στη Σχολή Ασωμάτων. Είναι μια άλλου είδους ψυχαγωγία!

Πριν χρόνια, όταν άρχισε ο αργός θάνατος των χωριών του Ψηλορείτη, ο Μανώλης Χανιωτάκης από το χωριό Βρύσες Αμαρίου Ρεθύμνου είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου στο βουλευτή  Γιάννη Κεφαλογιάννη: «Εκάμετε με την πολιτική σας τα χωριά και κατοικούνται από δέκα γερόντους. Ο ένας που θ’ απομείνει, στο τέλος, θα μείνει άταφος…»

Σ'αυτά τα αραιοκατοικημένα χωριά του Αμαρίου βρίσκονται, σχεδόν καθημερινά, κάθε λογής πραματευτάδες και διαλαλούν την πραμάτεια  τους, αφού ούτε φούρνος ανάβει ούτε περιβόλι καλλιεργείται!

Στους μόνιμους πλανόδιους επαγγελματίες (και ιδιαίτερα αγαπητός), περιλαμβάνεται ο μανάβης και λαϊκός καλλιτέχνης Μανώλης Λεονταράκης από το Ζαρό, που συχνά πυκνά στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας του Βασίλη Κλάδου τους χειμώνες, στη Σχολή Ασωμάτων και στον υπαίθριο το καλοκαίρι, διασκεδάζει τις παρέες με μπουκόλυρα, ένα όργανο που χρειάζεται… ιδιαίτερη τεχνική, αφού οι ήχοι βγαίνουν από το στόμα (από τη γνωστή ... μπούκα). Με  τη μπουκόλυρα, λοιπόν, παρουσιάζεται ο Μανώλης και προσφέρει  ψυχαγωγία!

Μέσα, λοιπόν, στο βαρύ κλίμα των τελευταίων χρόνων, ο Λεονταράκης χαροποιεί τους φίλους της τέχνης του που τον επευφημούν και για λίγες ώρες αφήνουν μακριά τα προβλήματά τους.

Σ’αυτές τις πρωτότυπες παρέες δεν υπάρχει εισιτήριο! Ο Μανώλης ο «έξω καρδιά», συνοδεύεται συνήθως στους σκοπούς του με μαντολίνο από τον παλιό αγροφύλακα της Βισταγής Κωστή Κατσούγκρη που όπως έχει εξομολογηθεί  ο μανάβης-καλλιτέχνης «δεν τον αλλάζω με τίποτα» γιατί, δικαιολογεί, «μόνο ο Κωστής μου κρατεί καλό πάσο!».

Πριν λίγα χρόνια, ωστόσο,  στην ταβέρνα του Κλάδου χρησιμοποιήθηκε και Βουλγάρα μετανάστρια που φρόντιζε ηλικιωμένο άτομο στη Βισταγή. Ο μπουκολυράρης, όπως  αποκαλύφθηκε, δέχτηκε τη συμμετοχή της μετανάστριας, δηλώνοντας τα αντιρατσιστικά του αισθήματα! Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο η συνεργασία σχεδόν ... μόλις άρχισε σταμάτησε, γιατί η Βουλγάρα πέθανε ξαφνικά. Ο Μανώλης δεν μπόρεσε να αντέξει την απώλειά της και ξέσπασε σε κλάματα και βογγητά…

Εν πάση περιπτώσει, ο Λεονταράκης από το Ζαρό, στην επαρχία Αμαρίου δίδει μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό στο γενικότερο κλίμα της εποχής…