Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια

Τελετάρχης ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος

παρέλαση 25η μαρτίου φιλαδέλφεια νέα υόρκη

Γέμισε το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαρτίου η Λεωφόρος του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, στο μητροπολιτικό κέντρο της Φιλαδέλφειας, με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας ν’ ανεμίζουν ψηλά στο χέρι των παιδιών και των μεγάλων ομογενών, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, που, αψηφώντας το κρύο, συμμετείχαν στην παρέλαση της εθνικής γιορτής της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο συντονιστής του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος ο οποίος δήλωσε στον «Ε.Κ.»:

«Γιορτάζουμε σήμερα την εθνική μας γιορτή με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια. Ως Έλληνες, σ’ όλον τον κόσμο έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε την Πατρίδα μας. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να θυμίζουμε την ιστορία μας, να φυλάμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Να μην ξεχνάμε τη γλώσσα μας. Είναι ανάγκη να ξαναγεννηθούμε!».

Τον κ. Σπυρόπουλο πλαισίωσαν στην εξέδρα των επισήμων, ο Μητροπολίτης της Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας κ. Μάικλ Νάτερ, οι επίτιμοι τελετάρχες Κούλα Σοφιανού, γενική πρόξενος της Κύπρου και ο Δρ. Τζον Καστάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Temple University Health System. Επίσης, στην εξέδρα των επισήμων ήταν καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Δημήτριος Ροζανίτης, ο πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής της παρέλασης Ευστάθιος Καραντώνης, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, Προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι.

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι για μια ακόμη φορά νοιώθει ευτυχής που η πόλη του, η Φιλαδέλφεια, όπως διαμηνύει άλλωστε και το όνομά της, συνδέεται με τον «αδελφικό λαό» της Ελλάδας. Η ανεξαρτησία των δύο λαών αποτελεί κοινή ιστορία στην πορεία τους και για τον ιδιαίτερο αυτό λόγο, έχει συνταχτεί επίσημη «Διακήρυξη» στην οποία προβάλλεται η Ελλάδα για τη μεγάλη προσφορά της στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, τη Φιλοσοφία, τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία». Ανέφερε επίσης ότι συνεργάζεται με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο και την Ομοσπονδία Σωματείων με ξεχωριστή πολύ χαρά και με αποτελεσματικότητα για την άρτια διοργάνωση της παρέλασης.

Κεντρικό σημείο στην εξέλιξη της παρέλασης αποτέλεσε η διέλευση του Συλλόγου των Κυπρίων Μείζονος Φιλαδέλφειας «Μακάριος ΙΙΙ», όταν, η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού, απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την πρόσκληση να παρευρεθεί στην παρέλαση και τόνισε τον στίχο του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου ότι η ελευθερία είναι βγαλμένη από τα ιερά κόκαλα των Ελλήνων, οι οποίοι με τη θυσία τους το 1821 απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι Έλληνες ήρωες υπήρξαν 134 χρόνια αυτοί που ενέπνευσαν τα παλικάρια της ΕΟΚΑ γιο να αποτινάξουν τον Βρετανικό ζυγό από την Κύπρο.

Σε δήλωσή του στον «Ε.Κ.» ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δρ. Τζον Γροσομανίδης ανέφερε ότι στις ομιλίες του λέει συχνά ότι «η AHEPA ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους Έλληνες μετανάστες στην ένταξή τους στην Αμερικάνικη κοινωνία. Είμαστε όμως εδώ τώρα για να εξελληνίσουμε τους Αμερικανούς και κάθε φορά που γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου μας δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουμε τον Ελληνισμό και να διαμηνύσουμε ότι το Ελληνικό Πνεύμα είναι αθάνατο».

Στην παρέλαση συμμετείχαν τα περισσότερα από τα ελληνικά απογευματινά σχολεία της Φιλαδέλφειας της Νότιας Νέας Ιερσέης και του Ντελαγουέαρ τα οποία παρέλασαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και με τα λάβαρα. Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι παρέλασαν ενωμένοι, ενώ οι Πόντιοι και άλλοι φορείς παρέλασαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και με τη λύρα.

Έντονη ήταν η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων της Φιλαδέλφειας οι οποίοι παρέλασαν με τα λάβαρά τους.

Μετά την παρέλαση τα χορευτικά συγκροτήματα τω συλλόγων και των σχολείων και των κοινοτήτων συμμετείχαν στην καθιερωμένη γιορτή του ελληνισμού στην κοινότητα του Αγίου Δημτρίου στο Απερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου το Απερ Ντάρμπι, η οποία είχε σημαιοστολιστεί. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον πρόεδρο της κοινότητας Φίλιππα Νικολαϊδη και τον ιερατικώς προϊστάμενο, π. Νεκτάριο Κοτρώτσο για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία.

Η ελληνική κοινότητα, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε συμβάλει τα μέγιστα και στη διοργάνωση της συναυλίας Αγάπης από την οποία συγκεντρώθηκαν 42 χιλιάδες δολάρια και τα οποία προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρελάσεως στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης και στην πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αν Μάικλ για την ενίσχυση των θυμάτων του τυφώνα «Σάντι».

Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης