Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Συνταγή από το σωματείο μαγείρων ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου

μαγειρίτσα συνταγή ανάσταση σωματείο μαγείρων

Υλικά:

1 συκωταριά αρνιού 

έντερα (προαιρετικά)

2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

2 μαρούλια

1 ματσάκι άνηθο

1 φλιτζάνι  ρύζι

Ελαιόλαδο

Λεμόνια

2 αγά

Λευκό κρασί

Αλάτι πιπέρι  

Εκτέλεση

Πλένουμε μια συκωταριά αρνίσια (περίπου 1,5 κιλό) και την βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο ξύδι.  Πλένουμε τα αρνίσια έντερα και τα βάζουμε επίσης με λίγο ξύδι.  Βάζουμε την συκωταριά  σε μια κατσαρόλα με νερό, που βράζει να βράσει για 10 λεπτά.  Την βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε κομματάκια.  Κόβουμε και τα έντερα σε μικρά κομμάτια και τ' αφήνουμε στην άκρη, μαζί με την συκωταριά.

Κόβουμε 2 ματσάκια κρεμμυδάκι φρέσκο όχι σε πολύ μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό.  Βάζουμε όλα τα κρεμμύδια μαζί, σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο, να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια (7-8 λεπτά), αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κομμένη συκωταριά, με τα έντερα και τα αφήνουμε να σωταριστούν ελαφρά για 5-6 λεπτά.  Σβήνουμε με 2 ποτηράκια λευκό κρασί.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έτσι για 20 λεπτά.  

Κόβουμε 2 μαρούλια σε κομμάτια μεγάλα, το πράσινο μέρος και μικρότερα το άσπρο.  Ψιλοκόβουμε και ένα μικρό ματσάκι άνηθο και το προσθέτουμε μαζί με τα μαρούλια στην κατσαρόλα με την συκωταριά, που βράζει.  Προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό (θα μας χρειαστούν αργότερα για το ρύζι), κλείνουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα ακόμη.  

Ελέγχουμε αν η συκωταριά έχει μαλακώσει και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι ρύζι, αλατοπιπερώνουμε συνολικά, να πιάσει και τα μαρούλια με την συκωταριά .Αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.  Αφήνουμε το ρύζι, να βράσει μαζί με την μαγειρίτσα για 20-25 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα ανακατεύοντας διαρκώς με την κουτάλα.

Καλή σας απόλαυση!