Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παρουσιάζεται το βιβλίο "Κρητών Παιδεία" του Μανόλη Κ.Μακράκη

Το βιβλίο αναφέρεται στην εκπαίδευση στην τουρκοκρατούμενη και την αυτόνομη Κρήτη

κρητών παιδεία μανόλης μακράκης

Ένα σημαντικό βιβλίο -διδακτορική διατριβή-  για την εκπαίδευση στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη με έμφαση στην περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου παρουσιάζεται στο κοινό του Ηρακλείου στην αίθουσα Ανδρόγεω, την Τρίτη  2 Απριλίου στις 8 μμ. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Εκπ/κών Α/θμιας Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" & "Ν. Καζαντζάκης", "Φαιστός" και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου "ο Πατούχας".

Το βιβλίο, σε πολυτελή έκδοση, σταχωμένο, αποτελείται από 684 σελίδες σε βέλβετ χαρτί και 500 περίπου φωτογραφίες. Μας   προσφέρει μια εναργή εικόνα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Κρήτη, διατρέχει μέσα από την παράθεση αδημοσίευτων γραπτών τεκμηρίων την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί εστιάζοντας στην πόλη του Ηρακλείου και στην περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, φωτίζει μέσα από το τοπικό το γενικό και δένει τη μικροϊστορία  όλων των λειτουργούντων σχολείων της περιοχής μας με την μακροϊστορία της εκπαίδευσης στο νησί : 

Τη σύσταση των Εφορείων, τις αγορεύσεις στη Γενική Συνέλευση και στη Βουλή των Κρητών, τους εκπαιδευτικούς νόμους την επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το επίπεδο των δασκάλων, τους αγώνες και τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών για φωτισμό των τέκνων τους και τον απεγκλωβισμό τους από το σκότος της αγραμματοσύνης και της αμάθειας. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μάνος Σαββάκης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ Ηρακλείου Μανώλης Δρακάκης και η Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης Μαρία Δρακάκη. Θα προβληθούν μέσω ψηφιακού δίσκου δεκάλεπτης διάρκειας πλαισιωμένου με επιλεγμένη κρητική μουσική, φωτογραφίες του βιβλίου.  Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βαρδάκης.