Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παρουσιάστηκε στα Σίσαρχα το βιβλίο «Ο πολέμαρχος της Βίγλας»

Οι αγώνες του «Καπετάν Σφακιανού» και ο διαχρονικός κοινωνικός συμβολισμός τους αναβίωσαν στο Αγροτικό Δισκοπωλείο
 

Στον τόπο του, την Κρήτη, την πατρίδα του που μέχρι πρότινος τον αγνοούσε "επέστρεψε" το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο Γιώργης Αρετάκης, μέσα από το πνεύμα του, που "ζωντανεύει" στο βιβλίο «Ο πολέμαρχος της Βίγλας».
Η νέα συγγραφική δουλειά του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη παρουσιάστηκε στο Αγροτικό Δισκοπωλείο στα Σίσαρχα Ανωγείων, σε μία εκδήλωση με ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του “Καπετάν Σφακιανού”.


Η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά, που συντόνισε την εκδήλωση, σκιαγραφώντας το προφίλ του Γιώργη Αρετάκη, μίλησε για έναν “άγνωστο μαχητή της Δημοκρατίας”, πάντα συνεπή στο καθήκον της θυσίας για την υπεράσπιση της πατρίδας του και του πλησίον του, όπως απέδειξε τόσο στο μικρασιατικό μέτωπο, όσο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το βιβλίο παρουσίασε ο γνωστός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, που πρωτίστως στάθηκε στην “ευδόκιμη πορεία” του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη, μέσα από την πορεία του στις εφημερίδες και στο συγγραφικό του έργο.
“Η λήθη της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ λίπασμα για να ευδοκιμήσει η Δημοκρατία” παρατήρησε ο κ. Χαρωνίτης, υπογραμμίζοντας για τον Μανόλη Παντινάκη πως “αντιμετωπίζει τα θέματα από την πλευρά του δίκιου του λάου”.
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έδωσε τροφή για σκέψη στο ακροατήριο, “την αναγκαιότητα της κοινωνικής απελευθέρωσης και του καθημερινού αγώνα για την παλινόρθωση του ανθρώπου”.
Εστίασε επιπλέον στην προσωπικότητα και στην κοινωνική αντανάκλαση της προσφοράς του “Καπετάν Σφακιανού”, ανασύροντας στην επιφάνεια ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται στο βιβλίο «Ο πολέμαρχος της Βίγλας», με πρωταγωνιστή τον Γιώργη Αρετάκη.
“Το βιβλίο αποκαθιστά μια αδικία του χρόνου. Αναδεικνύει μια από τις πολλές ωφέλιμες οδύσσειες που είναι σκεπασμένες με το πέπλο της λήθης” σημείωσε ακόμα ο κ. Χαρωνίτης.

Τα “αποκαλυπτήρια” της ζωής του “Καπετάν Σφακιανού”, όπως αυτά ξεφυλλίζονται στις σελίδες του πονήματος του Μανόλη Παντινάκη, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων από κοντά οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Γιώργος Σμπώκος και Μανώλης Καλλέργης, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων Αντώνης Ρούλιος, ο γραμματέας της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, ο Βασίλης Φασουλάς από το ΚΚΕ Ανωγείων και ο Ανδρέας Κοκοσάλης, Μέλος του γραφείου περιοχής Κρήτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.