Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι.

 Προετοιμασία: 30 λεπτά

 Μαγείρεμα: 50 λεπτά

 Μερίδες: 6

Υλικά
  

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Misko
   700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
   1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
   1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
   1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
   1 καρότο ψιλοκομμένο
   3 στικς σέλερι ψιλοκομμένο
   1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
   400 ντομάτα ψιλοκομμένη
   2 κ.σ. πελτές ντομάτας
   1 κ.γλ. ζάχαρη
   1 ξυλάκι κανέλα
   7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
   4 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
   4 κ.σ. αλεύρι
   400 ml γάλα με πλήρη λιπαρά ζεστό αλλά όχι καυτό
   300 ml γιαούρτι
   1/4 φλιτζ. γραβιέρα
   1 μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
   αλάτι
   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά πιέζοντάς τον καλά να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα και αφήνουμε τον κιμά να πάρει χρώμα για 7 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα να βγάλει τα αρώματά της για 3-4 λεπτά και την αφαιρούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Αν στεγνώσει ο κιμάς, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κότας (προαιρετικά) και ανακατεύουμε.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία και τα σουρώνουμε. Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αμέσως προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, να σχηματιστεί ένα κολλώδες μίγμα (το λεγόμενο ‘ρου’). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι παχύρευστη, κρεμώδης και να στέκεται στην επιφάνεια μιας ξύλινης κουτάλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα.

Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 180οC, για 45-50 λεπτά.

mamapeinao.gr