Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πλήρωνε υπάλληλο στην Κίνα για να κάνει τη δουλειά του!

Βαρεμάρα ή ιδιοφυΐα;

πλήρωνε υπάλληλο Κίνα VPN

 

Σε κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως το άκρον άωτον της βαρεμάρας -ή της ιδιοφυΐας για κάποιους άλλους- η Verizon σε έρευνα ασφαλείας που πραγματοποίησε το 2012 περιγράφει το πως ένας υπάλληλος σημαντικής εταιρείας υποδομών πλήρωνε κάποιον Κινέζο με το ένα πέμπτο του μισθού του για να κάνει την εργασία του!

Ο ”Bob” είχε όπως καταλαβαίνετε σημαντικό ελεύθερο χρόνο στα χέρια του. Η τυπική του μέρα περιλάμβανε πλοήγηση στο Reddit για περίπου δύο ώρες και προβολή βίντεο με γάτες, ένα γεύμα, επίσκεψη στις ιστοσελίδες του eBay, Facebook και LinkedIn ενώ μισή ώρα πριν το τέλος του 8ώρου έστελνε ένα e-mail στην διεύθυνση για την πρόοδο της μέρας! Παρόλα αυτά η απόδοση του “Bob” είχε χαρακτηριστεί εξαιρετική τα τελευταία χρόνια με μερικούς να τον θεωρούν έναν από τους καλύτερους developers της εταιρείας με καθαρό και καλογραμμένο κώδικα.

Η Verizon έφτασε στην ανακάλυψη αυτή εντελώς τυχαία. Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο “Bob” παρατήρησε μια περίεργη δραστηριότητα στα VPN logs από την Κίνα. Αρχικά υποπτεύθηκαν κάποιο malware αλλά αργότερα η Verizon παρατήρησε ότι η σύνδεση ήταν τουλάχιστον έξι μηνών παλιά και συνέβαινε καθημερινά καθόλη τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας.

Τότε ήταν που η εταιρεία αποφάσισε να ερευνήσει τον ίδιο τον “Bob” περιγράφοντάς τον ως κάποιον «που δεν θα κοίταζες δεύτερη φορά στο ασανσέρ». Μια απλή έρευνα στον υπολογιστή του απεκάλυψε δεκάδες PDFs από μια συμβουλευτική εταιρεία στην Κίνα στην οποία ο “Bob” έστελνε με το ταχυδρομείο το RSA token που απαιτούνταν για την πιστοποίηση και πρόσβαση στον VPN server της εταιρείας. Φυσικά, ο “Bob” δεν εργάζεται πλέον στην εταιρεία.

Verizon