Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πρώτη συλλογική παρουσίαση των ηρώων της Κρήτης

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης

Μιχάλης Δ. Παπαηλιάκης
Ανδριάντες και Προτομές Αγωνιστών των Κρητικών Επαναστάσεων 1770-1898,                                                                                                                 Ηράκλειο 2021
                                                                   
Ο Μιχάλης Δ. Παπαηλιάκης είναι Καθηγητής Γεωπονίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο Ηράκλειο. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη βιολογική γεωργία, στην ελαιοκομία, την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία και σπουδαιότητα του ελαιόδεντρου για την Κρήτη και την ατομική προστασία του χρήστη, κατά την εφαρμογή των φυτοφαρμάκων. Με ανάλογες εργασίες και ανακοινώσεις έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις. Εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διδακτικά συγγράμματα, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Παράλληλα, ερευνά, μελετά και καταγράφει την Ιστορία της Κρήτης, ιδιαίτερα της Οθωμανικής περιόδου, της Γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.  Μελέτες και άρθρα, αναφορικά με τις προαναφερθείσες ιστορικές περιόδους, έχουν δημοσιευτεί σε εξειδικευμένα ελληνικά και ιταλικά βιβλία (είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια της Ιταλίας), πρακτικά συνεδρίων, στο τοπικό Αθηναϊκό Τύπο και στο διαδίκτυο.
Καρπός της μακροχρόνιας και συστηματικής ενασχόλησής του με την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη είναι το πόνημά του με τον παραπάνω τίτλο: Ανδριάντες και Προτομές Αγωνιστών των Κρητικών Επαναστάσεων, 1770-1898, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο συγγραφέας ταξίδεψε από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη και κατέγραψε τους ανδριάντες και τις προτομές των Αγωνιστών, φωτίζοντας σπουδαίες στιγμές της ιστορίας του νησιού και διασώζοντας την προσφορά και την μνήμη των τιμώμενων ηρώων του. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη συλλογική παρουσίαση των ηρώων στην Κρήτη.
Στις περίοπτες θέσεις αυτών των ηρώων απονέμονται τακτικά από τους επιζώντες οι τιμές που τους πρέπουν!
                                                
Μιχάλης Τρούλης   
Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου