Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πόσο έβρεξε στους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Η πρόγνωση από τον Μαν. Λέκκα

Σημαντικά ύψη βροχής, ευτυχώς χωρίς προβλήματα, άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία στην Κρήτη. Το βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, με φαινόμενα κατά τόπους έντονα, τα οποία επικεντρώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στη δυτική Κρήτη, στο νομό Χανίων, αλλά επεκτάθηκαν και ανατολικά, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι.

“Παρά τα μεγάλα ύψη περιοχές με καλές απορροές ή που έχουν πάρει το μάθημά τους μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι κατά τόπους σταθμούς αποτύπωσαν μια εικόνα με έντονες διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά τις βροχές από περιοχή σε περιοχή. Στα νότια του νησιού, περιοχές όπως η Παλαιόχωρα και το Τυμπάκι δεν είδαν την πολυπόθητη βροχή, ενώ σε κοντινή απόσταση, την ενδοχώρα και στα βόρεια η εικόνα ήταν διαφορετική.

Αναλυτικότερα, στα Χανιά, όπου συνολικά καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, χθες Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι σήμερα το πρωί, στο Θέρισο μετρήθηκαν 150 χιλιοστά, στις Βρύσες 147, στην Ασή Γωνιά 100 και στους Αγίους Πάντες 81 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο, η περισσότερη βροχή έπεσε στα Ανώγεια, όπου καταγράφηκαν 67 χιλιοστά, ενώ στον Πλακιά έπεσαν 16 χιλιοστά και στην πόλη του Ρεθύμνου μόλις 5 χιλιοστά.

Στο Ηράκλειο, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, με 58 χιλιοστά, ήταν στα Μάλια, ενώ ακολούθησαν η Κνωσός με 41, το αεροδρόμιο με 37, τα δυτικά της πόλης (προς Γάζι) με 30, τα Σταυράκια με 28 και η Επισκοπή με 24 χιλιοστά. Στην Αγία Βαρβάρα έπεσαν μόλις 6 χιλιοστά βροχής.

Στο Λασίθι, τέλος, οι “κρουνοί” άνοιξαν και πάλι στη Σητεία, όπου έπεσαν 81 χιλιοστά, αλλά και δυτικότερα στο Σίσι, με 71 χιλιοστά. Στη Νεάπολη έπεσαν 27 χιλιοστά, στον Άγιο Νικόλαο 19, στο Τζερμιάδο 17 και τέλος στην περιοχή της Ιεράπετρας, οι σταθμοί κατέγραψαν από 12 έως 25 χιλιοστά.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού και το νέο βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να επηρεάσει αύριο, Τετάρτη, το νησί, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι τα δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων αναμένεται να δεχθούν τα εντονότερα φαινόμενα, αλλά και τα νότια του νησιού, τα οποία θα συνεχίσουν να δέχονται βροχές, ηπιότερα, και την Πέμπτη. Στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, όπως είπε, τα φαινόμενα αύριο θα είναι πιο ήπια, ενώ θα υπάρχουν περιοχές όπου θα βρέξει από λίγο έως καθόλου.

ertnews.gr