Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας

Γιατί τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Βρετανία

Όλα δείχνουν πως αντί να απαλλαχτούμε από τον κοροναϊό, τελικά απλώς θα τον συνηθίσουμε.

Καθώς η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση ξεκινά στη Γλασκώβη αυτό το Σαββατοκύριακο, παραμένει ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο οι ηγέτες των κρατών δεν θα πρέπει να ξεχάσουν.

Ο κοροναϊός αποτελεί την… πρόβα τζενεράλε προκειμένου να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως αντί να απαλλαχτούμε από τον κοροναϊό, τελικά απλώς θα τον συνηθίσουμε.

Όπως γράφει και ο Guardian, ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά -κάποια στιγμή- θα γίνει ενδημικός.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη είμαστε σε μία δυναμική φάση της πανδημίας, η οποία όπως τονίζουν οι ειδικοί θα συνεχίζει να πιέζει τα συστήματα Υγείας και τα επόμενα χρόνια.

Το τέλος της πανδημίας

Πότε όμως θα σταματήσει να μας απασχολεί σε τόσο μεγάλο αριθμό η πανδημία;

Η λοιμωξιολόγος του London School of Hygiene & Tropical Medicine, Άνταμ Κουτσάρσκι τονίζει πως κάτι τέτοιο θα γίνει όταν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ευάλωτων στον κοροναϊό.

«Από το σημείο εκείνο και μετά η εξάπλωση της νόσου θα διατηρείται μόνον από την βαθμηδόν φθίνουσα ανοσία στον πληθυσμό και την εμφάνιση σχετικά ήπιων νέων παραλλαγών του κοροναϊού. Όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη πότε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο καμπής, επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό και πόσο ικανός είναι ο SARS-CoV-2 να δημιουργεί επιθετικότερες παραλλαγές του», αναφέρει.

Η Βρετανία στο στόχαστρο

Η ενδημική φάση ωστόσο δεν θα έρθει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες.

Προς το παρόν τα βλέμματα στρέφονται στη Βρετανία, που θεωρείται ότι μπορεί να είναι μεταξύ των κρατών που βρίσκονται κοντά στο σημείο κορύφωσης της πανδημίας λόγω των υψηλών ποσοστών νέων κρουσμάτων και εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι περίπου τρεις φορές μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού της Γουχάν, δεν έχει ακόμη σαρώσει αρκετές χώρες, αλλά από τον περασμένο Μάιο κυριαρχεί στη Βρετανία – λόγος για τον οποίο ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο κύμα της πανδημίας, από την οποία θα βγει και θα εισέλθει στην ενδημική φάση από την ερχόμενη άνοιξη.

Πάντως, άλλοι επιστήμονες εκτιμούν θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη κύματα της πανδημίας, ακόμη και στη Βρετανία, ωστόσο θα είναι μικρότερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Δεν τελειώσαμε με τις νέες «επιθετικές» μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως μέχρι οι χώρες να μπουν στην ενδημική φάση, πρώτα θα πληρώσουν αναπόφευκτα το μεγάλο ανθρώπινο κόστος.

Η επιλογή να επιτραπεί στον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εγκυμονεί κινδύνους, όπως η εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας, σημειώνει στον Guardian ο δημιουργός υπολογιστικών μοντέλων, Ρόμπιν Τόμπσον του Πανεπιστημίου του Γουόργουϊκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του κοροναϊού που να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο ιολόγος Ντιντιέ Τρονό της ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο κοροναϊός πλησιάζει τα όρια της ικανότητάς του να αναπροσαρμόζεται.
Ελαφρώς μεταδοτικότερες οι νέες παραλλαγές

Αν και συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές, όπως η AY.4.2, είναι ελαφρώς μόνον μεταδοτικότερες από την Δέλτα και η Covid-19 δεν είναι πολύ πιο βαριά απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, καθώς χτίζεται το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, αυξάνεται και η πίεση από την φυσική επιλογή στον κοροναϊό να μεταλλάσσεται για να διαπερνά τις άμυνες της ανοσίας – κίνδυνος για τον οποίο προετοιμάζονται οι επιστήμονες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Για την ώρα τα εμβόλια παρέχουν ατομική, όχι συλλογική προστασία, αλλά η μορφή που θα πάρει η ενδημική νόσος του κοροναϊού θα διαμορφωθεί συλλογικά.

Η Covid-19 μπορεί στο μέλλον να είναι ήπια όσο το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και χειρότερη και σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί μια πιο δυναμική απάντηση απ’ ό,τι στη γρίπη. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Covid-19 -αν και σε ενδημική φάση – να συνεχίσει να ασκεί για κάποια χρόνια ασφυκτική πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας», λέει στον Guardian o Κουτσάρσκι.

Γι’ αυτό η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική δράση, δηλαδή με τη χρήση μασκών και ελαφρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου και όταν χρειαστεί, και τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις. Μπορεί να έχουμε στριμώξει τον  κοροναϊό στη γωνία, αλλά δεν έχει ακόμη τιθασευτεί, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: in.gr