Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από τη Δευτέρα 13/9

Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους

Αυστηροποιείται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους με την προϋπόθεση βέβαια να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Ειδικότερα:

  •     Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  •     Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
  •     Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργούν ως αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
  •     Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους, εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές από τις 13/9/21-31/3/22

  •     Από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ, το οποίο θα επιβαρύνει τους ίδιους. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
  •     Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (κόστος 10 ευρώ). Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
  •      Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ). Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.
  •     Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο self tests την εβδομάδα που ήδη διατίθενται από τα φαρμακεία και θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  •     Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και τους ανήλικους από 12 – 17 ετών. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά εργαστηρικά κέντρα, με δαπάνη 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.
  •     Οι ανήλικοι 5-11 ετών θα πρέπει να κάνουν self test το οποίο παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγορά από το φαρμακείο.
  •     Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
  •     Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
  •     Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.
  •  

Τέλος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς, όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Πηγή: ertnews.gr