Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σελίδες Καταλωνίας, από τις Εκδόσεις Οδός Πανός

Ο Μιχάλης Τρούλης γράφει για το βιβλίο του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη και έναν... μοναδικό προορισμό σε έναν ιδιαίτερο τόπο

Η Ισπανία είναι ένας μοναδικός προορισμός, με πολλές  μοναδικότητες, και ιδιαίτερος τόπος, η Καταλωνία. Οπι σελίδες που της αφιερώνει ο πολυταξιδευμένος και πολυγραφότατος Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, πάντα με έναν γλαφυρό και ολοζώντανο λόγο, το επιβεβαιώνουν. Η ήρεμη ζωή, το πλήθος των εικόνων, οι πολυάριθμες άγνωστες πληροφορίες, που ο συγγραφέας δεν σταματά, ούτε στιγμή, να συλλέγει, δίνουν την δύναμη και την ένταση στην αφήγηση, να προχωρά και να φθάνει ως τα πιο απόκρυφα σημεία, τις ομορφιές της Βαρκελώνης, τα κτήρια, με τις πιο σημαντικές ιστορίες. Τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν, με τις νοοτροπίες τους, την εποχή τους, την πιο πρόσφατη αλλά και την απώτερη. Τα έργα τέχνης, οι πίνακες, που άφησαν όσοι το προσπάθησαν, την αρχιτεκτονική, που συνομιλεί με τη λογοτεχνία του τόπου και της χώρας. Ο συγγραφέας, που ακούει πως χτυπά η καρδιά της Ισπανίας, της Καταλωνίας, και οι παλμοί των ανθρώπων τους. Επισκέπτεται τα μουσεία και αναπολεί τους δημιουργούς τους. Σκέπτεται πως και η τέχνη δημιουργεί ιστορία, μάλιστα ανεξίτηλη, κι αυτή πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες, που κοσμούν τα βιβλία, όσων επιχειρούν να τις αποτυπώσουν σ αυτά.   Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι πλέον ένας δόκιμος ταξιδιωτικός συγγραφέας.   Τα βιβλία του αποτελούν σταθμό στη λογοτεχνία μας, αλλά και παρακαταθήκη σ΄ όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτόν ως παράδειγμα!
Όλα υπακούν σε μια μοναδική μουσική, τραγουδούν, χορεύουν στους δικούς τους ξέφρενους ρυθμούς, ακόμα και στις πιο έντονες και βίαιες ταυρομαχίες. Η δικτατορία του Φράνκο έκανε πιο δυνατούς τους ντόπιους. Η συνεχής πάλη απέναντι της έκτισε μια ατσάλινη δημοκρατία. Ό,τι μετακένωσε ο δικός μας Θεοτοκόπουλος, κατά τον χρόνο της διαμονής του εκεί, δεν έπαυσε ποτέ να εμπνέει τους Ισπανούς και να τους οδηγεί στο φως!

Μιχάλης Τρούλης
Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.