Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σε διακρατική συνάντηση στην Πολωνία, το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο του προγράμματος    Εrasmus+  με τίτλο “Our cultural heritage and Youth”

Στο πλαίσιο του προγράμματος    Εrasmus+  με τίτλο “Our cultural heritage and Youth” και με εταίρους από Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία το 2ο  Γυμνάσιο Ρεθύμνου συμμετείχε σε διά ζώσης διακρατική συνάντηση στο  Kepno της Πολωνίας από 17\10\2022 έως 21\10\2022. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου.  
    Το  πρόγραμμα αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης και τον ρόλο της νέας γενιάς σε αυτήν. Πρόκειται για μια προσπάθεια ουσιαστικής προσέγγισης των λαών, αναζητώντας και εντοπίζοντας τόσο τις ιδιαιτερότητες όσο και τα κοινά στοιχεία που δένουν άρρηκτα τους νέους και εγγυώνται ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση.
     Την πρώτη ημέρα των δραστηριοτήτων, έλαβε χώρα θερμή  τελετή υποδοχής στο χώρο του σχολείου. Εκεί έγινε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών από τις συμμετέχουσες χώρες με θέμα τις εθνικές εορτές καθεμιάς. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στην πόλη ενώ τύχαμε θερμής υποδοχής από φορείς της Περιφέρειας και του Δήμου όπου προσφέρθηκαν δώρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η εβδομάδα της κινητικότητας διανθίστηκε με επισκέψεις στην κοντινή μαγευτική πόλη Βρότσλαβ -τη Βενετία της Πολωνίας- , στην εκκλησία  Polko,  - μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της χώρας  και  μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- στην πανέμορφη και ιστορική Κρακοβία, όπου ξεναγηθήκαμε στο κάστρο της και την υπέροχη παλιά πόλη, αλλά  και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκενμπάου, μια ομολογουμένως συγκλονιστική εμπειρία.

Παράλληλα, οι μαθητές πήραν μέρος σε ποικίλα εργαστήρια στο χώρο του σχολείου, όπου δημιούργησαν εμβλήματα της πόλης τους και μνημεία της χώρας τους με κάρβουνο και χαρτί, ετοίμασαν και παρουσίασαν χαρακτηριστικά εθνικά φαγητά, διδάχτηκαν και χόρεψαν παραδοσιακό χορό της Πολωνίας και συμμετείχαν σε έρευνα στην αγορά της πόλης. Την τελευταία μέρα παρουσίασαν την εμπειρία τους σε εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.

Τέλος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η φιλοξενία όλες τις μέρες της διαμονής μας υπήρξε υποδειγματική. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικίλα τοπικά εδέσματα και τα περίφημα πολωνικά γλυκά. Αυτό όμως που ήταν το πιο σημαντικό, ήταν η γνωριμία των μαθητών μας με τους μαθητές από τις άλλες χώρες και κυρίως με τις οικογένειες οι οποίες ανέλαβαν τη φιλοξενία. Οι μαθητές μας  έφυγαν ενθουσιασμένοι, αφού δημιούργησαν φιλικούς δεσμούς και έζησαν εμπειρίες που θα θυμούνται για πάντα.