Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στήνουν τη μεγάλη γιορτή του μπακαλιάρου ... στην Τύλισο!

Παράδοση πια για την Τύλισο το κέρασμα του τηγανητού μπακαλιάρου

μπακαλιάρος έθιμο γιορτή τύλισος παρατσούκλι

mirsini.gr

Το παρατσούκλι τους έκαναν γιορτή οι Τυλισανοί και κάθε χρόνο ετοιμάζουν τη γιορτή του μπακαλιάρου, παραμονή του Αγίου Νικολάου, που είναι προστάτης και πολιούχος του χωριού.
 
Τη γιορτή για να υποδεχθούν δεκάδες επισκέπτες προετοιμάζουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου και η Ενορία Τυλίσου, που απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα στον κόσμο.
 
Ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 ∆εκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Ι.Α.Κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη και έπειτα θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα μπακαλιάρου με σκορδαλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον προαύλιο χώρο του Ναού.
 
Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με τα της λιτάνευσης της Εικόνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 ∆εκεμβρίου στις 7:00 π.μ. χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη.
 
Κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Νικολάου, μετά τον εσπερινό, στο χωριό Τύλισος Ηρακλείου, γίνεται κέρασμα τηγανητού μπακαλιάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου.
 
Πώς προέκυψε αυτό το έθιμο του μπακαλιάρου στο όμορφο χωριό της Κρήτης; Τα παλιότερα χρόνια, δεκαετίες ‘50 και ‘60, ο Τυλισανός αγωγιάτης, που κατέβαινε στη Χώρα, δηλαδή στο Ηράκλειο, αφού πουλούσε το εμπόρευμά του, κυρίως ξυλεία και αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός, φθηνός για τα δεδομένα της εποχής. Οι Τυλισανοί αγωγιάτες κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στους γαιδάρους, καθώς επέστρεφαν στο χωριό. Βλέποντάς το αυτό οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, κόλλησαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” στους Τυλισανούς, επειδή συχνά αγόραζαν το γνωστό παστό μπακαλιάρο, που έθρεψε
γενιές τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη.
 
Το έθιμο, λοιπόν και η γιορτή μπακαλιάρου, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Τύλισο παραμονή του Αγίου Νικολάου ο Πολιτιστικός Σύλλογος, προήλθε από την παλιά συνήθεια των Τυλισανών.
 
Εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου"