Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σταφίδα που δε "φοβάται" τον καιρό ... σε χρόνο ρεκόρ!

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο κατασκευάζει θάλαμο αποξήρανσης

Ένα εργαλείο που θα καταστήσει εφικτή την επανάκαμψη της κρητικής σταφίδας κατασκευάζει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόκειται για ένα θάλαμο αποξήρανσης που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα επιταχύνει την αποξήρανση του σταφυλιού, προστατεύοντας ταυτόχρονα το προϊόν από τα καιρικά φαινόμενα.

Όπως εξήγησε στο  ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο κ.Ιερωνυμάκης, το προϊόν εμπλουτισμένο με ποτάσα αποξηραίνεται σε 2,5 μέρες, ενώ η φυσική σταφίδα χωρίς εμπλουτισμό, για την οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και σε καλή τιμή, αποξηραίνεται σε 7-8 ημέρες. "Το πείραμα πέτυχε και πλέον χρειάζεται μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την κατασκευή του τελικού εργαλείου" - είπε ο κ.Ιερωνυμάκης, τονίζοντας ότι η πατέντα θα αποδοθεί δωρεάν στους αγρότες, προκειμένου εύκολα και σε χαμηλό κόστος να μπορεί να αποκτά κάθε παραγωγός τον θάλαμο αποξήρανσης.

Ο στόχος, όπως τονίζει, είναι η Κρήτη να ενισχύσει την παραγωγή της, ώστε να καλύπτει αρχικά την εσωτερική αγορά, που προς το παρόν καλύπτεται με εισαγόμενη από την Τουρκία.