Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στα βήματα της Κρητικής παράδοσης ο ελληνισμός της Αυστραλίας!

Με τον Χρήστο Τζανιδάκη και την Όλγα Κωστάκη, από τον “ Λαογραφικό Όμιλο « Τζανιδάκη “

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα μαθήματα Κρητικού χορού από τον Λαογραφικό Όμιλο ” Τζανιδάκη “  στην πόλη της Μελβούρνης.  Συγκεκριμένα οι χοροδιδάσκαλοι κ Χρήστος Τζανιδάκης και κα Όλγα Κωστάκη ταξίδεψαν για τρεις βδομάδες στην μακρινή Αυστραλία, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 77η επετείου της Μάχης της Κρήτης, με στόχο να μεταφέρουν την Κρητική παράδοση στους απόδημες Έλληνες της διασποράς.

Ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη έφτασαν στην Μελβούρνη την Δευτέρα 7 Μαΐου όπου και τους υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης, καθώς και ο χοροδιδάσκαλος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης Αυστραλίας κ. Γιάννης Ρεράκης.  Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα την ίδια βραδιά το συμβούλιο της Παγκρήτιας Ένωσης συναντήθηκε με τους χοροδιδασκάλους και μέλη του Συμβουλίου και συζήτησαν για το πρόγραμμα που είχε διοργανωθεί την περίοδο της παραμονής τους.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε οι Κρητικοί μέσα από τον χορό αλλά και το τραγούδι, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τον ενθουσιασμό τους, την αγάπη τους, τον έρωτά τους ακόμα και  την απογοήτευση τους.  Έτσι λοιπόν σκοπός του κ. Τζανιδάκη και της κα Κωστάκη ήταν όχι μόνο να διδάξουν τους Κρητικούς χορούς αλλά παράλληλα να φέρουν σε επαφή τους νεότερους με τα στοιχεία της Κρητικής παράδοσης.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας χορού ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της άφιξής τους και συγκεκριμένα στο Ημερήσιο Κολέγιο “Oakleigh Grammar”, όπου μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να μάθουν γνωστούς Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.  Τα μαθήματα έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια των Ελληνικών μαθημάτων και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 23 Μαΐου μέσα σε κλίμα συγκινητικό αφού χοροδιδάσκαλοι και μαθητές δέθηκαν σαν ομάδα όλες αυτές τις μέρες.

Μαθήματα χορού παραδόθηκαν επίσης στους μαθητές του Ημερήσιου Κολεγίου «Άγιος Ιωάννης» την Δευτέρα 14 και 21 Μαΐου.  Ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη εντυπωσιάστηκαν από το χορευτικό συγκρότημα του Κολεγίου και τις γνώσεις των μαθητών πάνω στον Κρητικό χορό.  Θαύμασαν την μαθητική νεολαία που αν και Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς χόρευαν με πάθος και υπερηφάνεια.

Στις 15 και 22 Μαΐου ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη βρέθηκαν στο Ημερήσιο Κολέγιο “Alphington Grammar” όπου και παρέδωσαν μαθήματα Κρητικού χορού στο χορευτικό συγκρότημα του σχολείου.  Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την ευκαιρία που τους δόθηκε να έρθουν σε επαφή με τους χοροδιδασκάλους που ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα από την Ελλάδα αλλά και να μάθουν παραδοσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την κληρονομιά της Κρήτης.

Την Παρασκευή 11 και 18 Μαΐου, ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη παρέδωσαν δωρεάν σεμινάρια χορού στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας που βρίσκεται επί της οδού Lonsdale στο κέντρο της Μελβούρνης.  Λάτρες του χορού και κυρίως της Κρητικής παράδοσης έδωσαν το παρών και έμαθαν βήματα γνωστών και μη Κρητικών χορών αλλά και την ιστορική τους προέλευση.  Το κοινό που παραβρέθηκε στα σεμινάρια έμεινε εντυπωσιασμένο από τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των δύο χοροδιδασκάλων.

Αποκορύφωμα της επίσκεψης των χοροδιδασκαλων του Λαογραφικου Ομιλου « Τζανιδακη » ηταν η συνεργασία τους με τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης Αυστραλίας.  Οι χοροδιδάσκαλοι εξ Ελλάδος βρέθηκαν στα μαθήματα χορού που λαμβάνουν μέρος κάθε Πέμπτη βράδυ στο Κρητικό Χωρίο  κάθε Τρίτη βράδυ στη περιοχή του Moonee Ponds.  Η διδασκαλία χορού από τον κ. Τζανιδάκη και την κα Κωστάκη ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές των και των δύο χορευτικών συγκροτημάτων δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να διδαχθούν τους χορούς της Κρήτης και να έρθουν σε άμεση επαφή με λαογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με την πανέμορφη Κρήτη.

Ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη παραβρέθηκαν σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα Κρητικά σωματεία για την 77η Επετείου της Μάχης της Κρήτης στην Μελβούρνη.  Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Μαΐου ταξίδεψαν μέχρι την πόλη του Ballarat για εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά και ήταν αφιερωμένη στους αιχμαλώτους πολέμου της Μάχης της Κρήτης.  Το Σάββατο 26 Μαΐου πήραν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων της Βικτώριας (Shrine of Remembrance), φορώντας τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας με υπερηφάνεια την σημαία του Λαογραφικού Ομίλου «Τζανιδάκη», ενώ την Κυριακή 27 Μαΐου παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου.  Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το βράδυ έλαβαν μέρος στην χοροεσπερίδα που οργανώθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων του Κρητικού χωριού, χορεύοντας μαζί με το χορευτικό συγκρότημα της Παγκρήτιας Ένωσης.  Το μεσημέρι της Κυριακής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους απομείναντες Βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στην Μάχη της Κρήτης, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων.  

Κατά την παραμονή τους στην Αυστραλία, ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη είχαν την ευκαιρία επισκεφτούν για λίγες μέρες και το Σύδνεϋ και να παρευρεθούν στην επίσημη χοροεσπερίδα για την 77η Επετείου της Μάχης της Κρήτης που έγινε το Σάββατο 19 Μαΐου.  Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν με τοπικούς Κρητικούς οργανισμούς.  Αξιοσημείωτη ήταν η συνάντησή τους με την κα Μαρία Λαγουδάκη, Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των τέως Πρόεδρο της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ & ΝΝΟ  κ. Παύλο Σπανουδάκη.

Ο κ. Τζανιδάκης και η κα Κωστάκη αποχαιρέτισαν την Μελβούρνη την Δευτέρα 28 Μαΐου.  Για τρεις βδομάδες βρέθηκαν κοντά σε κουμπάρους, φίλους και συγγενείς αλλά και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα άτομα που είχαν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τον Κρητικό χορό.  Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους δύο χοροδιδασκάλους να βρεθούν κοντά στον ελληνισμό της διασποράς, τόσα χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, και να μεταλαμπαδεύσουν την χορευτική κληρονομιά της Κρήτης στα νέα παιδιά που στην πλειοψηφία τους είναι τρίτης γενιάς ελληνόπουλα.  

Η αγάπη των παιδιών της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης για τους δασκάλους Χρήστο & Όλγα ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα τους με γεμάτα συγκίνηση κατά την ώρα του αποχωρισμού στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Όλοι έδωσαν ραντεβού  στην Κρήτη για τον Ιούλιο του 2019.