Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στην Αίγλη Ζαππείου η μέθοδος R.A.D.A.R.

Μια καινοτόμος μέθοδος για τη δυσλεξία γεννήθηκε στο Ηράκλειο και παρουσιάστηκε στο Ζάππειο

radar μέθοδος δυσλεξία ασλανίδης

Στην Αίγλη Ζαππείου παρουσιάστηκε, σήμερα, η καινοτόμος μέθοδος αξιολόγησης για τη δυσλεξία, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο, κι έχει την κωδική ονομασία R.A.D.A.R.

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από την ομάδα επιστημόνων της EMMETROPIA με επικεφαλής των Dr. Ιωάννη Ασλανίδη, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πρώιμη διαλογή και αξιολόγηση της αναγνωστικής ευχέρειας και των οποιωνδήποτε αναγνωστικών προβλημάτων, με έμφαση στη δυσλεξία.

Πρόκειται για μια εξέταση εξ ολοκλήρου ψηφιακή, γρήγορη και φιλική προς τον αναγνώστη, η οποία δεν είναι καθόλου παρεμβατική, με δεδομένο ότι το μόνο που έχουν να κάνουν τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτή είναι να διαβάσουν ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η εκδήλωση παρουσίασης της μεθόδου έχει τίτλο «Διαβάζουν σωστά τα παιδιά μας;».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το EMMETROPIA GROUP, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής πανεπιστημίου Weill – Cornell των Ηνωμένων Πολιτείων, Ιωάννης Ασλανίδης ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Χάρβαρντ Στέλιος Σμυρνάκης και ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του νοσοκομείου Jules Gonin της Ελβετίας και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κυμιωνής.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Αναφέρεται ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα από μια ιατρική μέθοδο δίνεται η δυνατότητα ποσοτικοποίησης της διαδικασίας ανάγνωσης και ανάλυσης μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.

Ειδικότερα, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, καταγράφεται ακριβώς το «αναγνωστικό μονοπάτι», ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει δηλαδή ένα κείμενο το κάθε παιδί. Η μέθοδος R.A.D.A.R., που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Ηράκλειο, αποτελεί ένα πολυπαραμετρικό εργαλείο το οποίο βασίζεται σε περισσότερους από 25 παραμέτρους, με σκοπό να περιγράψει την αναγνωστική διαδικασία.

Μέσω αυτών εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για το επίπεδο συγκέντρωσης στην ανάγνωση, τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων, καθώς και την αναγνωστική ευχέρεια.

Σημειώνεται βέβαια ότι η μέθοδος R.A.D.A.R. δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τους εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου, αλλά να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των ειδικών στις αναγνωστικές δυσκολίες και ειδικότερα της δυσλεξίας, ώστε να δοθούν σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες και κρίσιμες στην ίδια τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση.

Τονίζεται επιπρόσθετα ότι η μέθοδος R.A.D.A.R. δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε αναγνώστες με πρόβλημα, αλλά και στον καθένα που επιθυμεί να αξιολογήσει και να γνωρίσει την αναγνωστική του ευχέρεια.

patris.gr