Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στην Ελλάδα τα πρώτα έξι Rafale: Τα μηνύματα ισχύος

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πετώντας στον αττικό ουρανό τα έξι ελληνικά Rafale, από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν στον κόσμο, προσγειώθηκαν στην Τανάγρα, εκπέμποντας ηχηρό σήμα υπεροχής και επισφραγίζοντας τον πολλαπλασιασμό της επιχειρησιακής και διπλωματικής ισχύος της χώρας, την ενίσχυση του συμμαχικού κεφαλαίου της, αλλά και της στρατηγικής σύμπλευσης Ελλάδας- Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
“Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας” τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Η θωράκιση της ελληνικής άμυνας με τα συνολικά 24 γαλλικά μαχητικά τελευταίας γενιάς, αλλάζει τα δεδομένα στους αιθέρες και δίνει και το σαφές στίγμα της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, με τον πρωθυπουργό να τάσσεται μεν και πάλι υπέρ του διαλόγου, εντός όμως του πλαισίου που ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.
 
“Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα άλλωστε δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου” είπε ο πρωθυπουργός.
 
Με τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, με το πτητικό εύρος να απλώνεται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.
 
“Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των ενόπλων της δυνάμεων συνεχίζεται” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε: “Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαι αυτή την περίοδο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οπίες να σχεδιάζουν το μέλλον τους βασιζόμενες σε ένα σταθερό και πολύ ισχυρό παρόν“.
 
Στην Τανάγρα βρλεθηκαν και οι οικογένειες των Ελλήνων πιλότων, οι οποίες περίμεναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία εκπαιδεύονταν στη Γαλλία τους τελευταίους 10 μήνες. “Ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένη η είσοδος στο ελληνικό FIR και μεγάλη χαρά μας που επιστρέψαμε στην 114 Πτέρυγα Μάχης” δήλωσε ο Επισμηναγός Παναγιώτης Τσουμάνης.
 
Ελλάδα και Γαλλία είναι οι δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας, με την μεταξύ τους στρατηγική συμφωνία να αποτελεί το πρώτο έμπρακτο βήμα. “Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ενωμένες με μία φιλία αιώνων. Ο γαλλικός λαός στέκεται δίπλα στον Ευρωπαίο εταίρο της και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και στα γεγονότα του καλοκαιριού 2020” σημείωσε ο Πατρίκ Μεζονάβ, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
 
Έως το τέλος του 2022 αναμένονται στην Ελλάδα τα επόμενα έξι Rafale.
 
«Αεροπορική υπεροχή»
-«Αεροπορική υπεροχή»:  Αυτός είναι ο βασικός ρόλος που έχουν πλέον τα «γεράκια» της 332 Μοίρας με την άφιξη των πρώτων έξι Rafale F3R στην Τανάγρα.
 
Δοκιμασμένο στο πεδίο με εξέχουσες ικανότητες σε κάθε αποστολή αέρος και κρούσης το Γαλλικό μαχητικό ήρθε και αλλάζει τα δεδομένα στον εναέριο αγώνα.
 
Στα ειδικά χαρακτηριστικά του Rafale ανήκουν:
 
Η εμβέλεια του ραντάρ του
Το προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας του
Η ανταλλαγή δεδομένων με άλλα μέσα των ΕΔ
Ο εντοπισμός στόχων χωρίς να το αντιληφθεί ο αντίπαλος γεγονός που δίνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού
Μπορεί να μεταφέρει 14 πυραύλους για πολλαπλές αποστολές
Οι πύραυλοι αέρος αέρος Meteor με πάνω από 100 χλμ εμβέλεια
Οι πύραυλοι κρούσης SCALP που φτάνουν τα 500 χλμ
Ο πύραυλος φόβιτρο EXOCET κατά πλοίων επιφανείας
 
Καταργείται κάθε φόρος στα επιδόματα επικινδυνότητας
 
Σε μία σημαντική εξαγγελία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε ο πρωθυπουργός. Κατά την παράδοση των rafale έκανε γνωστό πως καταργείται κάθε φόρος στα επιδόματα επικινδυνότητας.
 
Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα επόμενα βήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, επισημαίνοντας ότι η παραλαβή των Rafale έγινε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 16 μήνες μετά την παραγγελία τους.
 
Κριτική από την αντιπολίτευση
 
Για κομματική φιέστα κατήγγειλε η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει σε βίντεο για τα Rafale με το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.
 
“Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δε μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ. Ντροπή και εθνική καπηλεία” τόνισε μέσω Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.
 
“Ο κ. Τσίπρας, αυτή την μέρα τουλάχιστον, θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη την μικροπρέπεια και την αντιπαράθεση για μια μεγάλη επιτυχία της πατρίδας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε” απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
 
«Στηρίξαμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Είναι όμως ντροπή οι αγορές αυτές που έγιναν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας που καλπάζει, να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 
“Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών” σχολίασε το ΚΚΕ.
 
“Η κυβέρνηση μετέτρεψε τα Rafale από μέσα προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας σε μέσο κομματικής προπαγάνδας” ήταν το σχόλιο της Ελληνικής Λύσης.
 
“Η φιέστα του κ. Μητσοτάκη για την παραλαβή των Rafale αναδεικνύει την ένδεια της πολιτικής του” τόνισε από πλευράς του το ΜέΡΑ25.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστεί στην Καλαμάτα το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης.
 
Πηγή:  ertnews.gr