Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στην τελική ευθεία για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού

Μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών των Ενόπλων Δυνάμεων στα αεροδρόμια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν μεθαύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας για τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα συμπληρώνουν τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη τουλάχιστον 48 ώρες πριν κάνουν check-in, όπου θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και πληροφορίες, όπως πού βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο. Κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές -όταν θα το σκανάρουν- θα γνωρίζουν αν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι. Παράλληλα τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι έτοιμα, ενώ σήμερα και αύριο θα «τρέξουν» ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

Κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα εγκατασταθούν τους επόμενους τρεις μήνες και στα νησιά και θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Μυτιλήνη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εν όψει του ανοίγματος των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου και στα 27 περιφερειακά αεροδρόμια.

Όπως ανακοίνωσε, κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης.

«Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι, διότι δεν θα γίνονται μέσα από συμβατικές διαδικασίες αλλά μέσα από μια πλατφόρμα όπου όποιος ταξιδιώτης μπαίνει στη χώρα γνωρίζουμε αν πρέπει να κάνει έλεγχο ή όχι» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ, στην Κω βρίσκεται σήμερα, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, προκειμένου για να υποδεχτούν την πρώτη αεροπορική πτήση από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Γερμανία που φθάνει στο νησί στις 6 το απόγευμα.

Σε δήλωση του, ο κ. Θεοχάρη σημείωσε, ότι από την Κω ξεκινάει η «επανεκκίνηση» με την πρώτη πτήση από το εξωτερικό σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας και δήλωσε ότι «ξέρουμε όλοι πως είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά είματε σίγουροι ότι θα είναι μια ασφαλής χρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η Κως είναι ασφαλέστατος προορισμός, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως εξήγησε. Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για μια νέα αφετηρία, όπου η ασφάλεια πρωταγωνιστεί. Στην Κω ήδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και το υπουργείο Τουρισμό δηλώνει πως είναι έτοιμο σε ό,τι ζήτημα προκύψει.

Η πτήση, θα πραγματοποιηθεί από την αεροπορική εταιρεία TUI και θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο το απόγευμα. Το ταξίδι τους έχει προσφερθεί ως συμβολικό δώρο, για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία.

Την 1η Ιουλίου τα λιμάνια σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα αρχίσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ ανοίγει κ η κρουαζιέρα.

Οσον αφορά στον χερσαίο τουρισμό, εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Πηγή: ΕΡΤ