Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό με πείσμα και αποφασιστικότητα

Οι νοσηλεύτριες από το Ρέθυμνο Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη και Άρτεμις Νικηφόρου περιγράφουν την εμπειρία τους απέναντι στον κορωνοϊό

Η απόφαση ήταν στιγμιαία. Και δεν την μετανιώνουν, ακόμα και αν σήμερα αντιμετωπίζουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, οι τέσσερις νοσηλεύτριες από το Ρέθυμνο. Αποφάσισαν αμέσως να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας να στελεχώσουν για δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας σε αυτόν τον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού και δύο από τις ρεθυμνιώτισσες νοσηλεύτριες μεταφέρουν την εμπειρία τους, δύο μέρες μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη: «Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά»

Η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γεράνι Ρεθύμνου υπηρετεί ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και είναι μια από τις δέκα εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη με ειδίκευση στη ΜΕΘ που χωρίς δεύτερη σκέψη πήρε την απόφαση να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια είναι μητέρα και σύζυγος, ωστόσο δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στην μάχη που δίνεται με τον κορωνοΐό στην Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πάρει την γενναία απόφαση, να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στο δύσκολο αυτό έργο. Το μόνο που εύχεται είναι να υπάρχει η θετική σκέψη όλων προκειμένου να βοηθήσουν όσο μπορούν και να επιστρέψουν υγιείς και δυνατές στους δικούς τους ανθρώπους.

«Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι, είναι αναγκαίο»

Η ίδια μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr αναφέρθηκε στην απόφασή της να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και τόνισε πως η πρώτη σκέψη της ήταν ότι θα μπορούσε και η ίδια να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάστασης: «Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Είπα ότι θα πάω για δύο εβδομάδες και με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσω αλλά θα δώσουμε και το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι γιατί πραγματικά όποιος μπορεί και θέλει θα πρέπει να συνδράμει».

«Αυτή είναι η δουλειά μας και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ»

Στο ερώτημα πάντως αν το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο “κόκκινο” την έκανε να ανησυχήσει, η ίδια τόνισε: “Οι δικοί μου σίγουρα ανησυχούν και φόβος σίγουρα υπάρχει και σε μένα, αλλά σκέφτομαι ότι αυτή είναι η δουλειά μας και πρέπει να κάνω ότι καλύτερο μπορώ”.

Για δύο εβδομάδες η ίδια θα δώσει μαζί με τους συναδέλφους της μάχη στη ΜΕΘ προκειμένου να κρατήσει στη ζωή ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοΐό και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη και τονίζει πως :“Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους. Όσοι έχουμε έρθει εθελοντικά εδώ καταφέρνουμε να προσαρμοστούμε με τη βοήθεια όλων εδώ των συναδέλφων και της τοπικής κοινωνίας που μας έχουν αγκαλιάσει και είναι συγκινητική η ανταπόκρισή τους. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να προσφέρουμε περισσότερο. Περίμενα ότι θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση και όντως είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα και γι’ αυτό χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές μπορούν να έρθουν να συνδράμουν”.

Άρτεμις Νικηφόρου: «Πρέπει σταθούμε δίπλα στον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη»

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τη δική του μεγάλη μάχη. Η είδηση ότι 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη ταξίδεψαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας έκανε τον γύρο της Ελλάδας.

 Μια από τις εθελόντριες  που ενσωματώθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο είναι η Αρτεμις Νικηφόρου. Η 25χρονη από το Ρέθυμνο είναι αθλήτρια της Άρσης Βαρών και έχει συμμετάσχει μάλιστα και σε δύο τελικές φάσεις Γυναικών. Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με την αθλήτρια του Αρκάδι Ρεθύμνου και μας ανέφερε πως αποφάσισε να αφήσει τα πλατό και τις μπάρες για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Μια αξιέπαινη κίνηση που «χειροκρότησε» όλη η οικογένεια του αθλήματος των δυνατών.

«Ήθελα να βοηθήσω το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη με τον ιό αυτές τις μέρες. Αγαπάω το επάγγελμά μου, αγαπάω τον εθελοντισμό και σίγουρα τον συνάνθρωπο. Σ' αυτή την εποχή νομίζω δεν μπορεί να μείνει κανείς αμέτοχος» δήλωσε αρχικά με νόημα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Άρτεμις Νικηφόρου η οποία δεν έκρυψε τις ανησυχίες και τους φόβους της.

 «Δεν μπορώ να κρύψω το ότι φοβήθηκα αρκετά. Σίγουρα όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με μια πανδημία σε ανησυχεί. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Πρέπει σταθούμε δίπλα στον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Είτε αυτός είναι ένας νοσηλευόμενος, είτε ιατρός - νοσηλευτής».

 Η 25χρονη αθλήτρια από το Ρέθυμνο στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρθηκε στην υποδοχή που έτυχαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο: «Μας υποδέχτηκαν σαν οικογένεια. μας ευχαρίστησαν και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί, την προσπάθειά μας».

 Η Αρτεμις Νικηφόρου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να προπονηθεί στην Αρση Βαρών. Κάτι που της λείπει αρκετά: «Μου έχει λείψει αρκετά. Κάνω ασκήσεις σπίτι μου , πάω για τρέξιμο αλλά δεν είναι το ίδιο. Μου λείπουν οι συναθλητές μου, ο θόρυβος της μπάρας, αλλά είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε, για να κερδίσουμε αυτή την μάχη».