Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στον κόσμο των Εκδόσεων της Αριστεράς από το '50 έως το '74

Το περιοδικό παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου

Στον κόσμο των Εκδόσεων της Αριστεράς βιβλίο άλκη ζέη

Αφιερωμένο στον, σχετικά ανεξερεύνητο, κόσμο των εντύπων και της εκδοτικής παραγωγής της Αριστεράς, τα χρόνια 1950-1974 κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το 14ο τεύχος του "Αρχειοτάξιου'', του ετήσιου περιοδικού των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Το περιοδικό παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη επίσης στα 50 χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων ''Θεμέλιο'', και στον εμπνευστή και ιδρυτή του Θεμέλιου, Δημήτρη Δεσποτίδη.

Τα κείμενα του τεύχους ''έχουν τα περισσότερα έναν ιδιότυπο χαρακτήρα: δεν πρόκειται μόνο για μια εκ των υστέρων ανασκόπηση αλλά και για την βιωματική σχέση των συγγραφέων με τα έντυπα και τους συντελεστές τους, οι οποίοι καταθέτουν την μαρτυρία τους. Η σύζευξη ιστορίας και αυτοβιογραφίας δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στα κείμενα για τα οποία γίνεται εδώ λόγος" ανέφερε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος των ΑΣΚΙ, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Όπως επίσης, ότι ''οι αριστεροί συγγραφείς και τα έργα τους δεν παρουσιάστηκαν μόνο από τους εκδοτικούς οίκους που δεν απέκρυβαν το πολιτικό τους στίγμα. Τα έντυπα για τα οποία γίνεται έστω και φευγαλέα λόγος είναι ποικίλου περιεχομένου: πεζογραφία, ποίηση, πολιτική και επιστήμη".

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η συγγραφέας Άλκη Ζέη.

Αναφερόμενη στον Δημήτρη Δεσποτίδη, που χωρίς εκείνον, όπως είπε, το πρώτο της βιβλίο "Το καπλάνι της βιτρίνας'' δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ ούτε και ''ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου'', βιβλία τα οποία στη συνέχεια έκαναν πάνω από 33 εκδόσεις και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

"Έβρισκα παρηγοριά κι ελπίδα στο Θεμέλιο, με τα βιβλία, τα σχέδια του Δ. Δεσποτίδη. Ήταν ο δικός μας "Πέτρος της ΕΠΟΝ". Όσοι πέρασαν από την ΕΠΟΝ, σίγουρα δεν έχουν ξεχάσει το χαμόγελό του. Μας έχει λείψει τα δύσκολα χρόνια που ζούμε, γιατί με το γέλιο του θα μας έδινε ελπίδες" είπε η Άλκη Ζέη.

ΑΜΠΕ