Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Στο «πολιτικό τερέν» η φορολόγηση

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την ατζέντα των κομμάτων - Αποστάσεις παίρνει το ΠΑΣΟΚ

Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης αναδεικνύεται η οικονομική πολιτική των κομμάτων σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου, κυρίως η φορολόγηση, με ανακοινώσεις και αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας.

Ειδικότερα, αλυσιδωτές αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν τα θέματα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε μια αναφορά της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου που τόνισε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για τις κοινωνικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου θα προέλθουν από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος υπογραμμίζει σχετικά: «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Θα επιβάλουν 3,5 δισ. φορολογία. Είναι απλή λογική. Ή θα μειώσουν κοινωνικές δαπάνες ή θα μειώσουν φόρους Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Όλα τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν».

«Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιουνίου» λέει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επέμεινε στα περί κλιμακωτής φορολόγησης των μερισμάτων, σημειώνοντας: «Το μέρισμα δεν συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης άμεσων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

«Κρυφή ατζέντα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ -φωνάζει ο κλέφτης- αλλά κρυφή ατζέντα έχει και το ΠΑΣΟΚ: Αύξηση φόρων στα μερίσματα, επαναφορά φορολογίας στις γονικές παροχές» απαντά ο κ. Σκέρτσος.

Πάντως, το κόμμα σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι θέση του είναι η προοδευτική του μείωση.

«Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους  όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Πηγή: ΕΡΤ