Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Συγκίνηση στη βραδιά για το Θανάση Σκορδαλό

Ένα μοναδικό αυγουστιάτικο βράδυ στο Σπήλι

εκδήλωση σκορδαλός ταταράκης δήμος αγίου βασιλείου

Ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Σπήλι στις 7 και 8  Αυγούστου αφιερωμένο στον Δάσκαλο της Κρητικής μουσικής Θανάση Σκορδαλό με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σπηλίου, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Την  πρώτη βραδιά πραγματοποιήθηκε καντάδα από κρητικούς καλλιτέχνες στα σοκάκια που περπάτησες ο Σκορδαλός στο Σπήλι και ακολούθησε κρητικό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Την δεύτερη μέρα ακολούθησε μια συναυλιακή βραδιά μνήμης για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη στον αύλειο χώρο του Λυκείου Σπηλιου Στην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρχές και φορείς του τόπου, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης  και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κακογιαννακης. 

εκδήλωση σκορδαλός ταταράκης δήμος αγίου βασιλείου

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νεκταρία Βρυλλάκη στο καλωσόρισμα της ανέφερε ότι ο Θανάσης Σκορδαλός λείπει από κοντά 20 χρόνια όχι από τις καρδιές μας αναφερόμενοι όχι μόνο στους Σπηλιανούς αλλά σε όλους τους Κρητικούς. Ευχαρίστησε τον γνωστό και αγαπητό σε όλους Γιώργο Βιτώρο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του συλλόγου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, τον γιατρό Μανώλη Παπυρακη που μίλησε για την προσωπικότητα, το έργο και την πορεία του Σκορδαλού με γλαφυρό τρόπο μέσα στο μουσικό στερέωμα της Κρήτης, την Βιργινία Παπυράκη η οποία με τη ζεστή φωνή της εξιστόρησε χρονολογικά την πορεία του μεγάλου δημιουργού και με την βοήθεια τον καλλιτεχνών παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι μέσα στο χρόνο χαρίζοντας μια σπάνια βραδιά, τους συνεργάτες του Δασκάλου που τίμησαν την εκδήλωση, τους καλλιτέχνες που θα επένδυαν  μουσικά την εκδήλωση και βέβαια το χορευτικό συγκρότημα του ομίλου Βρακοφόρων και τον πρόεδρο του Στέλιο Κιαγιαδάκη.

εκδήλωση σκορδαλός ταταράκης δήμος αγίου βασιλείου

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε και ευχαρίστησε στο Σπηλι και στο Δήμο Αγίου Βασιλείου όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση και απένειμε τα εύσημα του στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Σπηλίου. Τόνισε ότι απόψε το Σπήλι, η γενέτειρα του αλλά και ολόκληρη η Κρήτη τιμά τον δάσκαλο της Κρητικής μουσικής 20χρονια μετά τον θάνατο του, με μια κορυφαία και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού, με ένα σύντομο οδοιπορικό στο πλούσιο έργο του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη. Συμπλήρωσε ότι εμείς οι Σπηλιανοί αισθανόμαστε καμάρι και υπερηφάνεια για τον Θανάση Σκορδαλο ,αισθανόμαστε όμως και βαρύ το χρέος της διατήρησης της πλούσιας μουσικής παράδοσης του χωριού μας. Η πολιτιστική κληρονομιά μας όμως, δεν είναι ξεχασμένη. Οι παλαιότερες γενιές έχουν μεταφέρει στους νεότερους την αγάπη τους για την κρητική μουσική και το χορό. Έτσι μικροί και μεγάλοι του χωριού μας είναι πρεσβευτές της κρητικής παράδοσης. 

εκδήλωση σκορδαλός ταταράκης δήμος αγίου βασιλείου

Στην εκδήλωση ξύπνησαν μνήμες και υπήρξε συγκίνηση όταν η μουσική του αντηχούσε σε αυτήν την αυγουστιάτικη βραδιά. Ο δάσκαλος Θανάσης σκορπούσε συγκινήσεις με την μελωδικότητα του, τον ξεκάθαρο και αυστηρό χρόνο, αυτόν τον εκπληκτικό ρυθμό που τον χαρακτήριζε και τις απαράμιλλες τεχνικές του. Όταν τον καταλάμβανε ο οίστρος και το μεράκι του παιξίματος, μετουσίωνε συναισθήματα και συγκινήσεις σε μουσικές συνθέσεις. Το αποτύπωμα και η σφραγίδα του στην Κρητική μουσική θα μείνει αναλλοίωτο και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.