Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σφήκες και λαγοί δείχνουν… βαρυχειμωνιά

Πριν τους μετεωρολόγους προβλέπουν τον καιρό οι κάτοικοι στα χωριά

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλα

Οι ποσότητες δεν επαρκούν για όλο το χειμώνα και θα χρειαστούν και άλλες

Κάποιες κινήσεις πουλιών, εντόμων και ζώων στη φύση προετοιμάζουν τον πληθυσμό για το τι θα ακολουθήσει. Στην Κρήτη και στην ενδοχώρα, κάτοικοι παρατηρώντας το καλοκαίρι ορισμένα φαινόμενα σε αντιδράσεις ζωντανών παίρνουν τα… μέτρα τους για τους επόμενους μήνες και οι προβλέψεις, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, «πάντα είναι ακριβείς».

Για παράδειγμα, στις Βρύσες Αμαρίου αυτές τις μέρες ο Νίκος Φουντεδάκης διαπιστώνει να εμφανίζεται πλήθος από σφήκες με το… φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλαφαρμακερό κεντρί. Είναι μια ένδειξη για τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν τους μήνες του χειμώνα και γι αυτό, έγκαιρα, φρόντισε να λάβει τα… όπλα του και να αμυνθεί!

«Αυτή η ένδειξη», τον προειδοποιεί, «ότι έρχεται βαρυχειμωνιά με χιόνια», στο χωριό του. Γι'αυτό και φρόντισε να συγκεντρώσει σε χώρο δίπλα στο σπίτι και στην ταβέρνα του μεγάλες ποσότητες ξυλείας και όπως λέει «αυτοί οι δεκαπέντε τόνοι ξύλων δε θα φτάσουν».

Και βέβαια, τα φυσικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν δεν στηρίζονται σε μετεωρολόγους ή επιστημονικές προβλέψεις των κατοίκων, που ευτυχώς τις μετέφεραν στις επόμενες γενιές και κρατούνται ακόμη ζωντανές.

Είναι, όμως, όπως έχει αποδειχτεί, ακριβείς και «οι παλιοί μας παρατηρούσαν τις αντιδράσεις εντόμων, πουλιών και ζώων, έκαναν τις προβλέψεις τους και δεν έπεφταν έξω».

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλα

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλα

ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΓΟΙ

Ο κ. Φουντεδάκης, επειδή είναι και κυνηγός, σύμφωνα πάντα με όσα του μετέφεραν οι παλαιοί συγχωριανοί του, οι λαγοί που θηρεύει έχουν παραπάνω από το κανονικό λίπος. Αυτή είναι ένδειξη ότι το ζώο φρόντισε να τρέφεται περισσότερο, επειδή «οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και πρέπει να επιζήσει ο οργανισμός του». Διαπιστώνει, λοιπόν, φέτος στους λαγούς ότι «είναι νεφρόχωστοι», δηλαδή οι νεφροί τους «είναι μέσα στο λίπος» για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες…