Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σχέδιο ερημοποίησης

Στα πέριξ
 
*Τώρα πια οι πολλοί, μετά τις ετήσιες φωτιές τα τελευταία χρόνια στα νότια του Ρεθύμνου, υποψιάζονται, και όχι άδικα, ότι υπάρχει σχέδιο για την καταστροφή σε ότι έχει απομείνει ώστε να φύγουν και όσοι νέοι εγκαταστάθηκαν στα χωριά τους. Οι ελεεινοί!
 
*Νέος αγρότης αφού σε προηγούμενη πυρκαγιά στις Μέλαμπες έχασε το μοναδικό εφόδιο επιβίωσης, τον ελαιώνα του, αποφάσισε και φύτεψε ξανά ελιές. Τις περιποιούνταν και φέτος θα έμπαιναν στην παραγωγή, όμως ατύχησε και τα ελαιόδεντρα κάηκαν ξανά. Τι θα κάνει και πώς θα ζήσει;
 
*Και βέβαια δεν είναι ο μόνος αγρότης που έπαθε και προσπάθησε ξανά! Υπάρχουν και άλλοι και όχι μόνο στις Μέλαμπες αλλά και σε κοντινά χωριά που έκαψε περιουσίες. Επί ξύλου κρεμάμενοι! Και οι κρατικές Αρχές οφείλουν να σταθούν δίπλα τους και να τους ενισχύσουν άμεσα για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους!
 
*Τα σπίτια στις Μέλαμπες γλίτωσαν γιατί οι άνθρωποι δεν άκουσαν τα μηνύματα να τα  εκκενώσουν. Οι ίδιοι έγιναν πυροσβέστες και έσβησαν τις φλόγες που τα είχαν περικυκλώσει. 
 
*Και αφού κάηκαν τα πάντα όπως είχε σχεδιαστεί και είναι έργο εμπρηστών, συγκεντρώνονται στοιχεία από τις ανακριτικές Αρχές της Πυροσβεστικής. Πιστεύουν ότι έδρασαν εμπρηστές ταυτόχρονα και στο Ροδάκινο και στις Μέλπαμπες, την Ορνέ, Σαχτούρια, Άγιο Γεώγιο και αλλού. Το πιστεύει και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, άλλοι παράγοντες και κάτοικοι…
 
*Και μια και ο λόγος  για τον δήμαρχο έκανε ξενύχτια στις φωτιές! Δύσκολο να τον είδε το σπίτι του, βρίσκονταν εκεί και συντόνιζε…
 
*Βασικό εισόδημα των περισσοτέρων στα χωριά που επλήγησαν ήταν το λάδι και με τις ποσότητες που παρήγαγαν αγόρασαν περιουσίες, έτρεφαν τις οικογένειές τους, σπούδαζαν τα παιδιά τους και τα πάντρευαν. Τώρα όλα τούτα είναι ένα όνειρο!
 
*Τώρα οι άλλοτε μεγαλοπαραγωγοί θα αγοράζουν  το προϊόν ακόμα και για το καθημερινό τους τραπέζι. Όλα έγιναν κάρβουνο. Και οι αμπελώνες…  Οι ελεεινοί  που τους κατάστρεψαν!
 
Νίκος Λαγουδάκης μέχρι πριν λίγα χρόνια κρητικάρχης στην πυρόσβεση, είπε μεγάλες αλήθειες για τα σοβαρά κενά που υπήρχαν στον σχεδιασμό καταστολής… Δεν άναψε ούτε σπίθα όσο υπηρετούσε και με τις κινήσεις του εγκλώβιζε τη φωτιά. 
 
*Καλός γνώστης και της περιοχής, αφού από εκεί κατάγεται(Δαριβιανά το χωριό του) όσο είχε το τιμόνι των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη έδινε μεγάλο βάρος στην πρόληψη και κατά την αντιπυρική περίοδο βρίσκονταν σε ετοιμότητα οι πάντες…
 
* Ικανός αξιωματικός, γνώστης όσο λίγοι του αντικειμένου τους δεν είχε θέση στο σώμα και απομακρύνθηκε για να τακτοποιηθούν τα παιδιά της… οικογενείας!
 
*Τακτική του η επιβολή της πειθαρχίας στους πυροσβέστες με το «μαστίγιο και το καρότο». Δεν έπαιζε και δεν χάριζε σε κανέναν ακόμα και στους… φίλους του…
 
*Ακόμα και συνεπαρχιώτη του που έψηνε αντικριστό έξω από την εκκλησία του χωριού του, την Κοξαρέ, τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο και τιμωρήθηκε.
 
* Πάντως, οι φωτιές και η προχειρότητα αντιμετώπισής τους θα κοστίσει σε ψήφους στο Μητσοτακέικο στις εκλογές. Οι καταστραμμένοι θα πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα!
 
*Ήρθαν όμως κλιμάκια των κομμάτων στα χωριά για… αυτοψίες και συμπαράσταση στο δράμα των οικογενειών. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ήδη και οι ψήφοι είναι πολύτιμοι!
 
*Εκπρόσωποι της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου δεν φάνηκαν!
 
*Υποψήφιος με την «Ελληνική Λύση» θα είναι ο καθηγητής Γιάννης Μάζης και με τη Ν.Δ. ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης στη Ροδόπη.
 
*Το νέο κόμμα, ακροδεξιών πεποιθήσεων που δημιουργήθηκε, λέγεται «Εθνική Δημιουργία» και ιδρυτές του είναι Κρανιδιώτης Φαήλος, Τζήμερος και Μπογδάνος. Και προσέξτε είναι αντιισλαμικό και αντιαριστερό. Θαυμάστε τους!
 
*Με τραγούδι αντέδρασε με την αποφυλάκιση Λιγνάδη ο Πάνος Βλάχος: «Σε όποιον πέταξε τρικάκια του περνάνε βραχιολάκια μα βαράτε παλαμάκια σε όποιον π@@@@@ε παιδάκια».
 
*Για την κυβέρνηση μπροστά στο πέλαγος των αντιδράσεων και των απλών ανθρώπων δεν συμβαίνει κάτι. Η Μενδώνη δεν μπορεί να μείνει πουθενά.
 
*Τόσο απλό: Ο εξωραϊστικός σύλλογος του Καρτερού στο Ηράκλειο, εκεί που άρχισαν οι κατεδαφίσεις και η απομάκρυνση τροχόσπιτων και άλλων αυθαίρετων κατασκευών, θέλει αφού απομακρύνθηκαν τα μέλη του από τον χώρο που κατάλαβαν παράνομα, να τους εξασφαλίσει η Πολιτεία άλλο παραθαλάσσιο χώρο για να συνεχίσουν τις διακοπές τους…
 
*Ο σύλλογος ονομάζεται εξωραϊστικός σύλλογος τροχοσκηνοεραστών της φύσης και της θάλασσας! Και… διεκδικεί και χώρο διακοπών. Πάμε σαλέψαμε!
 
*Δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση μόνο στην Κρήτη, περισσότερο στις πόλεις με σχολές του Πανεπιστημίου, αλλά σπίτι για την διαμονή της δεν βρήκε και η γιατρός πνευμονολόγος Άννα Νικολάου που διορίστηκε στο κέντρο υγείας Μήλου. Και αφού δεν βρήκε την κοπάνησε !
 
*Θα εμπιστευτεί παπανδρεϊκά στελέχη ο Ανδρουλάκης. Οι σχέσεις του με τον Γιώργο είναι εξαιρετικές.
 
*Νέα πρόσωπα και σε ηλικία στη συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης του Πα.Σο.Κ.- Κιν.Αλ. Και με όρεξη για δουλειά.
 
*Μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας στην απογραφή του 2021 και οι περισσότερες περιφέρειας έχασαν κατοίκους. Η Γαύδος σε δέκα χρόνια έχασε ένα κάτοικο και από τους 152 το 2011, μετρήθηκαν 151 το 2021…
 
*Οι πολλοί έφυγαν σε άλλες χώρες στα χρόνια της κρίσης και στη χώρα έμειναν οι γέροντες. Λιγόστεψαν και οι γεννήσεις και είμαστε χώρα των συνταξιούχων. Η πολιτική που ασκείται δεν εξυπηρετεί τα νέα ζευγάρια!
 
*Μένει μια ευχάριστη και δυναμική ανάμνηση ο γεωπόνος Ευθύμης Νικολιδάκης που ολοκλήρωσε προχθές το επίγειο ταξίδι του. Προοδευτικός άνθρωπος κινούνταν πάντα σε δημοκρατικές αντιλήψεις που πίστευε. Όλα του τα χρόνια στάθηκε στο πλευρό των αγροτών και του πρωτογενή τομέα…
 
*Υπηρέτησε και στη Διεύθυνση Γεωργίας Ρεθύμνου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώην δήμου Λάμπης Ρεθύμνου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον δέχτηκε.
 
*Δεν λένε να κάνουν ένα διάλειμμα τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη. Και αν δεν έχουμε νεκρό έχουμε τραυματίες που ίσως με αναπηρίες για το υπόλοιπο διάστημα της ζωής τους…
 
*Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε έκκληση από την Κρήτη στους νεαρούς που όταν μπουν στο δρόμο με το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους ξεχνούν τον κώδικα κυκλοφορίας, να δείχνουν προσοχή. Γιατί, όπως είπε, είναι μαγκιά να ζεις!
 
*Ανάστατοι είναι οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου που καλούν τον πληθυσμό της πόλης σε συστράτευση για να μην περάσουν οι απόψεις μηχανικών που αντιδρούν στην κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου στον χώρο που έχει προγραμματιστεί…
 
*Τους  λένε, λοιπόν, ότι «φτάσαμε στη βρύση και θα πιούμε νερό!
 
*Τι κάνει ο προβληματικός όταν δεν προκαλεί ή δεν ενοχλεί συνανθρώπους του; Τραβάει χαρακιές με το κλειδί του στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων. Τούτο το έκανε παλαιότερα μια άρρωστη  στο Ηράκλειο, εντοπίστηκε και παραπέμφθηκε  στη Δικαιοσύνη. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και στο Ρέθυμνο. Είναι για τις … λαμαρίνες οι άνθρωποι!
 
*Και φέτος έως τις 7 Αυγούστου οι βιβλιοπώλες του Ηρακλείου έχουν δώσει ραντεβού στα περίπτερα τους στην πλατεία Ελευθερίας με τους βιβλιόφιλους. Είναι η ετήσια καθιερωμένη έκθεση βιβλίου .
 
*Μπόρης: Το φωνάζουν οι πάντες για τον εκλεκτό του Μητσοτάκη και της Μενδώνη Δημήτρη Λιγνάδη. Είναι βιαστής ανηλίκων!