Σχεδόν 180% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε έναν μήνα
Τον Ιούνιο έγιναν αρκετά βήματα χαλάρωσης των μέτρων, όπως γυμναστήρια, σινεμά, συναυλίες κ.α., γεγόνος που αύξησε την κινητικότητα των πολιτών.
Τα νέα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τον αριθμό τους να παρουσιάζει αύξηση κατά 178,8% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών.
Ειδικότερα, τις πρώτες 24 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είχαν καταγραφεί 17.747 κρούσματα, με τη μετάλλαξη Δέλτα και τη «χαλαρότητα» σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων να οδηγούν τις νέες μολύνσεις μέχρι σήμερα για τον μήνα Ιούλιο στις 49.484. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των ημερήσιων τεστ για τον εντοπισμό του ιού.
Παράλληλα, τον Ιούνιο έγιναν αρκετά βήματα χαλάρωσης των μέτρων, όπως γυμναστήρια, σινεμά, συναυλίες κ.α., γεγόνος που αύξησε την κινητικότητα των πολιτών.
Ανησυχία για εκτόξευση των νοσηλειών
Την ίδια ώρα, ανησυχητική κρίνουν οι επιστήμονες την αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τις 300 έως τα τέλη Αυγούστου παρά την καταγραφόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.
Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Τις τελευταίες 7-8 ημέρες δεν έχουμε την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, να φθάνουν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται με ρυθμό 25% έως 26% ημερησίως, με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», εκτίμησε.
Σχετικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.
Πηγή: Καθημερινή