Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τίμησαν τους ήρωες, βράβευσαν τους αριστούχους μαθητές και τις αρχές

 Αναγνώριση της προσφοράς του Περιφερειάρχη Κρήτης σε τιμητική εκδήλωση στον οικισμό Αστερίου Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Τιμής, Μνήμης και Χρέους στους εκτελεσθέντες ήρωες στο Αστέρι Ρεθύμνου τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την προσφορά του στον οικισμό Αστερίου.

Στη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης βράβευσης αρχών και μαθητών που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το «Σπίτι του Πολιού», ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαμαλευρίου Δήμου Ρεθύμνου Δημήτρης Σερλής ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πολύπλευρη προσφορά του στο νησί και τόνισε ότι αποτελεί το αυτοδιοικητικό πρόσωπο που ενώνει την Κρήτη και υλοποιεί σημαντικά έργα στον τόπο. «Ανεξάρτητα για τις πολιτικές απόψεις που ο καθένας ασπάζεται, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπηρετείτε την Αυτοδιοίκηση με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, ευγένεια και μεθοδικότητα», ανέφερε ο κ. Σερλής και υπογράμμισε πως είναι  σημαντικό που ο Περιφερειάρχης «έχει την ικανότητα να είναι η φωνή της ηρεμίας στο εσωτερικό της Κρήτης και η φωνή που υπερασπίζεται με τον προσήκοντα  τρόπο τα προβλήματα και τις ανάγκες του νησιού, στο κεντρικό κράτος».

Ειδικά για την περιοχή αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση και δημιουργία ενός σύγχρονου διδακτηρίου, του Αρσάνιου Γυμνασίου - Λυκείου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας καθώς και για την δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών άθλησης και άσκησης που έχουν υλοποιηθεί με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή. Ακόμα τιμήθηκαν εκπαιδευτικοί καθώς και μαθητές από το Αρσάνιο Γυμνάσιο-Λύκειο  που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους.

 «Ο στόχος μας για την κοινωνία και τους ανθρώπους μας είναι να οραματιζόμαστε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε. Είναι σημαντικό πως ενα οραματικό έργο όπως  το Αρσάνιο Γυμνάσιο-Λύκειο, ολοκληρώθηκε επί των ημερών του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας και σήμερα βραβεύουμε τα παιδιά που έχουν αριστεύσει στο σχολείο αυτό, συγχαρητήρια σε όλους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σταύρος Αρναουτάκης, συγχαίροντας τους διοργανωτές και για τις εκδηλώσεις μνήμης που στοχεύουν στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον άμαχο πληθυσμό που έπεσε στη γερμανική κατοχή για να υποστηρίξει την ελευθερία μας.

 

Τα βραβεία φιλοτέχνησε ο γνωστός αργυροχρυσοχόος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων Ελλάδος, κ. Μίνως Πυργαρούσης, με καταγωγή από το Αστέρι.

Ο κ. Πυργαρούσης είναι γνωστό κάθε χρόνο στη μνήμη των θυμάτων του Αστερίου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας του Θανάσης, προβαίνει σε μία σημαντική προσφορά.

Η επιστολή

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και η επιστολή που συνυπέγραψαν και απέστειλαν ο κ. Πυργαρούσης και η σύζυγός του Ευαγγελία Γασπαράτου-Πυργαρούση, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο Αστέρι.

 

Η επιστολή του κ. Πυργαρούση και της κας Γασπαράτου-Πυργαρούση έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη προς τις Αρχές του τόπου μας,         σε όλους τους συμπολίτες μας συγγενείς, φίλους και σε κάθε έναν από τους παρευρισκόμενους, θα ηθελα να πω λίγα λόγια και εναν χαιρετισμό.
Ημέρα μνήμης και Τιμής για τους Ηρωες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, στην ομαδική εκτέλεση στην θέση “Τσίχλικα” στό Αστέρι Ρεθύμνου την 01/06/1941.
Ημέρα μνήμης, πόνου, θύμησης, ορφάνιας, πείνας και δυστυχίας για τον πατέρα που δεν γνώρισα, ήμουν μόλις 5 μηνών και μου τον στέρησαν οι Γερμανοί.
Ειμαι ο γιός και μονάκριβο παιδί του Αθανασίου Πυργαρούση, του μικρότερου ηλικιακά θύματος στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με τα δύο αδέλφια του-θείους μου Παντελή και Γεώργιο, τον παππού μου Μιχάλη Φραγκιαδιάκη και άλλους συγχωριανούς.
Σε αυτές τις ηρωικές ψυχές και στην μνήμη του πατέρα μου Αθανασίου Πυργαρούση είναι οι δημιουργίες μου-βραβεία, προσφορά.
Πριν αναφερθούμε στις φετεινές προσφορές δημιουργίες μου-βραβεία θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω λίγες γραμμές στην δημιουργίες του 2020-προσφορά,
 για έναν ξεχωριστό και μοναδικό άνθρωπο τον Κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη μας.
Δημιούργησα δύο έργα για μια προσωπικότητα, την οποία δεν έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά, όμως εκτιμώ βαθύτατα και τρέφω απόλυτο σεβασμό στο έργο του, στην οξυδέρκειά του, στην δημιουργικότητά του, στην άμεση λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, στην ανθρωπιά του, στα τόσα χαρίσματά του, που όλα αυτά αποδεικνύονται από τα έργα του.  
Η μία δημιουργία μου είναι ένας αργυρός επίχρυσος αμφορέας σε μαρμάρινη βάση με επιγραφή “το άρχειν” ανήκει απο τη φύση στον καλύτερο”,[Δημοκρίτου 470-370 πΧ] και η δεύτερη δημιουργία μου το κλειδί, το οποίο στο επάνω μέρος φέρει σώμα λιονταριού, έμβλημα του χωριού μου Αστέρι και στο κάτω μέρος φέρει μονόγραμμα Α που σημαίνει Αστέρι.
Το κλειδί που κλειδώνει και ασφαλίζει τον δρόμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη  Το έργο σας αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα, υπαρκτό, μεγάλο και σπουδαίο!
Θερμά Συγχαρητήρια!
Είθε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη  να το συνεχίζετε ακόμα πιό ψηλά για δεκαετίες.                                                                                                                                                Συνεχίζοντας θα σταθούμε στις φετεινές δημιουργίες μου, 1] στο Μινωικό βραβείο   για τους επιτυχόντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, 2]στο βραβείο αριστείας για τους αριστούχους του Αρσάνιου Γυμνασίου και  3] στην ηθμοπυξίδα, αντίγραφο της πήλινης, που ανέδειξαν τα ευρήματα στο Σταυρωμένο και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.   

Το αργυρό επίχρυσο Μινωικό  βραβείο, σχήμα εξαγώνου, συμβολίζει την κυψέλη της μέλισσας. Το γεωμετρικό σχήμα συμβολίζει την οργάνωση, την πειθαρχία, την εργατικότητα.                          
Ο Μέγας Βασίλειος ονομάζει την μέλισσα “σοφή” γιατι υφαίνει με περισσή γεωμετρική τέχνη την κηρήθρα.
Στό κέντρο, το κάθε Μινωικό βραβείο έχει ένα αστέρι-σύμβολο, γιατί  Αστέρι είναι το χωριό μου.  Οσο σκοτεινά, μαύρα, ανείπωτα δύσκολα, με πείνα, πόνο,ορφάνια, κατατρεγμό τα χρόνια που έζησα, τόσο πιο φωτεινό το βλέπω.
Αστέρι όμως είναι και το σύμβολο των επιτυχόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που σαν αστέρια λάμψατε με την επιτυχία σας.
Είθε η ζωή σας και οι επιτυχίες σας να συμβαδίζουν με τα όνειρά σας.
Η ζωή σας ανήκει, κατακτείστε την και κάνετε τον κόσμο καλύτερο!
Το αργυρό επίχρυσο βραβείο των αριστούχων του 5ου Αρσανίου Γυμνασίου-Λυκείου, στολισμένο με τα “αγκαλιασμένα δελφίνια”, σύμβολο χαράς, δύναμης, αρμονίας, εξυπνάδας, ελπίδας, σύμβολο της συνεχούς προσπάθειάς σας να επιτυγχάνετε τους στόχους σας.
Οι επιτυχίες στις σπουδές και στην ζωή να είναι πολλές και ζηλευτές.
Τα Μινωικά βραβεία σπουδών όπως και τα βραβεία αριστείας σκοπό έχουν να επιβραβεύσουν και να τιμήσουν εκείνους και εκείνες που, με άοκνες προσπάθειες και πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες διακρίθηκαν, κάνοντας υπερήφανους δασκάλους, καθηγητές, γονείς, τοπικούς φορείς και ευρύτερα την τοπική κοινωνία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες.
Ο φιλόσοφος Σωκράτης όταν ρωτήθηκε ποιά είναι η άριστη πόλη είπε. “εκείνη στην οποία υπάρχουν πολλά βραβεία της αρετής”.
Ετσι το βραβείο ασημένιο επίχρυσο, η ηθμοπυξίδα,το δημιούργησα για όσους, εσείς επιλέξατε, για να τιμηθεί η προσφορά συμπολιτών μας από την Περιφέρεια, την Δημοτική Αρχή, την Κοινότητα, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα.
Σε αυτούς τους τομείς είναι φέτος αφιερωμένες και θα προσφερθούν οι 7 ασημένιες επίχρυσες  ηθμοπυξίδες στολισμένες με ανθούς κρόκου, κρίνα και σπείρες, αντίγραφο πήλινου έργου [Περ.1425-1390 πΧ.], το οποίο είδε το φώς στον Σταυρωμένο και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Η επιλογή της ηθμοπυξίδας έγινε απο τους τοπικούς παράγοντες και η επιμέλεια, κατασκευή και δημιουργία έγινε από εμένα και την σύζυγό μου Ευαγγελία  αφιλοκερδώς.
Ο τόπος μας έχει πολλούς άξιους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουν σειρά και να βραβευτεί η προσφορά τους σε επόμενες εκδηλώσεις.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πώ ότι όλα αυτά τα έργα μου – δημιουργίες, είναι προσφορά στην μνήμη του πατέρα μου Αθανασίου, της ηρωίδας μητέρας μου Αννέτας και του σεβαστού μου δασκάλου στην τέχνη της Αργυροχρυσοχοίας, Στέφανου Μουρτζανού.
 Δεν θέλω να σας κουράσω, η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και θα ήθελα τόσο εγώ ο Μίνως-Μηνάς Πυργαρούσης όσο και, η σύζυγός μου Ευαγγελία να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την παρουσία σας, ολόψυχες ευχές για προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και προκοπή.                                                                                                                                                        Θα θέλαμε τόσο πολύ να είμαστε σε αυτόν τον Ιερό χώρο να αποτιμήσουμε φόρο τιμής σε όλες τις ψυχές των εκτελεσθέντων αλλά και, να συμμετέχουμε σε αυτήν την μοναδική εκδήλωση!                                       
Λόγοι ανώτεροι της θέλησης μας και ειδικότερα ο μοναδικός λόγος , του ότι ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και η υγεία μου δεν επιδέχεται δοκιμασίες λόγω της πανδημίας, πρέπει να προσέξουμε. Είμαστε νοερά κοντά σας με την σκέψη και την ευχή του χρόνου να είναι καλύτερες οι συνθήκες  για να κάνουμε πρώτιστα το χρέος μας.
Σας αγκαλιάζουμε νοερά έναν έναν με όλη μας την αγάπη.
Μίνως-Μηνάς Πυργαρούσης και Ευαγγελία Γασπαράτου-Πυργαρούση.