Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τίτος, «ο ευγενής», ετών 73

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης

Αυτός ήταν ο Τίτος Σηφακάκης, που έφυγε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022, μέσα σε απόλυτη σιωπή!   Ένας φίλος μοναδικός, αυτάρκης και λιτοδίαιτος. Πολύ διαφορετικός, με πνευματικές ανησυχίες και συναισθηματικές εντάσεις. Καταξιωμένος ζωγράφος, εκλεκτός καλλιτέχνης και κριτικός της Τέχνης δίκαιος. Αυτές οι δεξιότητές του δεν τον αποστασιοποίησαν ποτέ από την καθημερινότητα, τον αγώνα, τη ζωή. Πολύ περισσότερο, δεν τον απομόνωσαν στο εργαστήριό του για να παράγει μόνο τέχνη, ακόμα κι αν ήταν υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής τελειότητας.

Όσοι καλλιτέχνες κοσμούνται και από αυτές τις αρχές, βρίσκονται μέσα στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, συμπάσχουν, επαναστατούν, οργίζονται, εκφράζονται έντονα, επηρεάζονται από τον τόπο, τον χρόνο, τους ανθρώπους. Κι όταν μεταμορφώνουν ό,τι τους εμπνέει σε καλλιτεχνικό δημιούργημα, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, το υποδέχονται, βάζοντας έντονα την καλλιτεχνική τους σφραγίδα.
Αυτό έπραξε, ως επιμελητής ο Τίτος, και στο κορυφαίο βιβλίο μου, Ξαναταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο, με μία ελαιογραφία του στο εξώφυλλο, η οποία προϊδεάζει τον αναγνώστη τι θα απολαύσει στη συνέχεια μέσα από τις 2.000 εικόνες και τις ατελείωτες σκέψεις που τις συνοδεύουν στις θέσεις που εκείνος τις ένταξε.
Καλλιτέχνες αυτού του επιπέδου δεν πτοούνται από όποιες δύσκολες συγκυρίες. Τους πονάει η κοινωνική αδικία, η αδιαφορία, το βόλεμα. Επαναστατούν, διεκδικούν, μένουν ασυμβίβαστοι, όμως με υψηλή την αίσθηση του δικαίου αλλά και της ευθύνης.

Θέτουν στον εαυτό τους αδιαπραγμάτευτους όρους την αισθητική συγκίνηση και την ανθρωπιά, γι’ αυτό και συνεχίζουν να προκαλούν στο φιλότεχνο κοινό αίσθηση και θαυμασμό με κάθε νέα τους δημιουργία. Δύσκολα θα προδώσουν τα όνειρά τους και την τέχνη τους για οποιοδήποτε αντίτιμο.
Αυτή είναι  η παρακαταθήκη που άφησε, ως θεωρία και πράξη, ο Τίτος σε όλους τους καλλιτέχνες αλλά και στους θαυμαστές των έργων τους.
 Ακριβέ μου φίλε, υπόσχομαι και εγώ να τηρήσω την παρακαταθήκη των ονείρων σου.   Καλό ταξίδι.

Μιχάλης Τρούλης
 Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου