Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ταξίδι με το… παλιό λεωφορείο

Γιγαντοφωτογραφίες στο «Ανεσουβάρι» με τα μέσα της εποχής

ανεσουβάρι παλιό λεωφορείο μέσα μεταφοράς χωριά

Λεωφορείο της εποχής, με προορισμό το Αμάρι

Στο «Ανεσουβάρι» των Αποστόλων Αμαρίου, στο «Καθιστικό Μνήμης» των κτητόρων Ελευθ. Εμμ. Σκαρσουλή και Κων. Γ. Γαβρά και των «ανεσουβαριανών» προπατόρων Βαρούχα, Βαρότση, Βλαστού, Γινούση, Καναβά, Κατσούλου, Κούντουρου, Νιώτη, Πετούση, Πίτερη, Σκαρσουλή  και Φουρφουρή, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις πολλές γιγαντοφωτογραφίες που επιμελήθηκε ο Μανόλης Σκαρσουλής, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει και ένα… ταξίδι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της μετακατοχικής εποχής, στην επαρχία Αμαρίου…

ανεσουβάρι παλιό λεωφορείο μέσα μεταφοράς χωριά

Σε λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες, ο Μανόλης Σκαρσουλής γράφει: «Αυτά, ή παρόμοια λεωφορεία 15-20 θέσεων, κυκλοφορούσανανεσουβάρι παλιό λεωφορείο μέσα μεταφοράς χωριά σε αυτό το δρόμο μετακατοχικά. Η ταχύτητά τους δεν ξεπερνούσε τα 50 χιλιόμετρα στην ευθεία. Το σημείο απέχει 28 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και έκαναν 1,5 ώρα για να φτάσουν.

Οι περισσότεροι επιβάτες από τις πρώτες στροφές πάθαιναν ναυτία και «ζωγράφιζαν» στα πλαϊνά του λεωφορείου, «κρεμασμένοι» από τα παράθυρα! Οι σακούλες δεν είχαν ανακαλυφτεί ακόμη! Μέχρι να φτάσουν στους Ποταμούς, λίγοι έμειναν καθισμένοι.

Πολλές φορές η ναυτία ήταν μεταδοτική και έκανες καερέτσι να αντέξεις και σε έβγανε στη φόρα ο διπλανός σου, που σε καβαλίκευε να βρεθεί στο παραθύρι. Μετά τους Ποταμούς, ο δρόμος έστρωνε και οι κεφαλές έμπαιναν μέσα με απογαλανισμένες μούρες».

ανεσουβάρι παλιό λεωφορείο μέσα μεταφοράς χωριά