Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ταξίδι στον Μυλοπόταμο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μιχάλη Τρούλη

Το βιβλίο «Μυλοπόταμος», έκδοση του συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου «Η Ρίζα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δεν είναι παρά ένα ταξίδι με πολλούς… καρπούς που κάνει στον αναγνώστη ο καθηγητής και συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης, από τους σημαντικούς ανθρώπους της Κρήτης, που επιμένει, όπως έκανε όλα του τα χρόνια, να προσφέρει στο πνεύμα και τον πολιτισμό.

 Αλλά αυτό το όμορφο και ωφέλιμο, των 430 σελίδων, ταξίδι  είναι, πράγματι, μαγευτικό στα 39 χωριά και στους δεκάδες οικισμούς τους και προσφέρει πολλαπλώς κέρδη, καθώς από τη μια άκρη ως την άλλη του γεωγραφικού διαμερίσματος του Ψηλορείτη κάνει… στάσεις σε κάθε ένα από αυτά, ζωντανό ή ρημαγμένο, και με την πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων φέρνει στο φως με χρόνο και κόπο γνωστά και άγνωστα στοιχεία γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία και την γεωφυσική του κληρονομιά…

Η διοίκηση του συλλόγου των Μυλοποταμιτών Ηρακλείου που είχε την πρωτοβουλία και ανέλαβε και τις δαπάνες της έκδοσης, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί και να διασωθεί η κληρονομιά «του χαρισματικού κομματιού της κρητικής γης» που παρέλαβε, ενεργοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση τον πλέον κατάλληλο συνεπαρχιώτη της, τον κ. Τρούλη για την συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης. «Ήταν όνειρο, πόθος και στόχος» αυτή η καταγραφή, αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου και με τον «Μυλοπόταμο» αναδεικνύονται και προβάλλονται ένα προς ένα τα χωριά και οι οικισμοί τους.

«Στο βιβλίο αυτό», αναφέρεται στο οπισθόφυλλό του, «παρουσιάζεται η επαρχία Μυλοποτάμου, η διοικητική οργάνωση και πληθυσμιακή εξέλιξή της, από την περίοδο της Βενετοκρατίας μέχρι σήμερα. Ακολουθούν οι τοπικές κοινότητες, με αλφαβητική σειρά, και οι οικισμοί τους, με όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, περιληπτικά και αναλυτικά. Στην αναλυτική παρουσίαση δίνεται έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ζωή όλων των οικισμών. Καταγράφονται οι σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί, τα σπουδαία γεγονότα και μνημονεύονται οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους χώρους που διασώζουν τις πιο ζωντανές μνήμες, στα σχολεία και στους ναούς. Ο Μυλοπόταμος είναι ένας, ενιαίος και αδιαίρετος. Η τοπογραφία και η γεωγραφία δεν αλλάζουν, ούτε με τον χρόνο!»