Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ταξιδευτής σε επιλεγμένους προορισμούς

Εικονογραφημένο Ημερολόγιο 2015, Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν

εικονογραφημένο ημερολόγιο σχορετσανίτης ποιητές αζερμπαϊτζάν

Του Μιχάλη Τρούλη

Από τις Μυθικές Πολιτείες της Ανατολής και τους Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν, όπως τιτλοφορούνται  τα εικονογραφημένα ημερολόγια του χρόνου που πέρασε και του χρόνου που ήρθε,των Ιατρικών  Εκδόσεων ΒΗΤΑ, με κείμενα του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες. 

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, γιατρός χειρουργός του ΠΑΓΝΗ, είναι και γνωστός ταξιδευτής, σε επιλεγμένους προορισμούς, όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και για να γνωρίσει και κυρίως να μελετήσει τα αξιοθέατα, τα μνημεία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων των χωρών που επισκέπτεται, ακριβώς όπως έκαναν παλαιότερα οι περιηγητές! Ξεχωριστή εντύπωση μας είχε προκαλέσει, για το αληθές της άποψής μας, και το έργο του,Ιστορία της Ισλαμικής Ιατρικής (2011),από τις ίδιες εκδόσεις.

εικονογραφημένο ημερολόγιο σχορετσανίτης ποιητές αζερμπαϊτζάνΗ πρόσφατη δουλειά, το Εικονογραφημένο Ημερολόγιο 2015, Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν,αποτέλεσμα αρκετών επισκέψεων του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη σ'αυτήν την όχι και τόσο γνωστή χώρα, δείχνει πόσο τον δικαίωσε και αυτός ο προορισμός για την ιστορία και τον πολιτισμό του, ό, τι ακριβώς  ενδιέφερε τον σύγχρονο περιηγητή!

Ποιητής και ο ίδιος, γοητεύτηκε απο τους ομότεχνούς του, οι οποίοι αποτελούν τον πολύτιμο εθνικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας τους. Γι' αυτό και επέλεξε να παρουσιάσει, σε δική του μετάφραση, επιλεγμένα ποιήματά τους, που τον συγκίνησαν περισσότερο με τις μοναδικές εικόνες και τα διαχρονικά νοήματα και μηνύματα που δίνουν στον αναγνώστη τους.

Η επιλογή αυτή στηρίχθηκε και στο γεγονός ότι οι ποιητές του Αζερμπαϊτζάν εκφράζουν με στίχους τις ιστορικές τους παραδόσεις,  τα εθνικά τους χαρακτηριστικά, τις ηθικές αξίες της χώρας... τραγουδούν τους αγώνες που έδωσε ο λαός για την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια...κι ας έχουν λιγότερο πληθυσμό από τη χώρα μας! Ο λαός αυτός αξιοποίησε τον πολιτισμό του, τον έκανε καθρέπτη της χώρας του,και πέτυχε  την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική του ανάπτυξη!

Αυτό το μήνυμα επιθυμεί να στείλει ο ταξιδευτής-ερυνητής, γιατρός, ποιητής, συγγραφέας..., με τις μοναδικές εμπειρίες  απο τα εντυπωσιακά ταξίδια του, πάντα με την Ειρήνη, πολύτιμη συνταξιδιώτισσα...., και το επιτυγχάνει, κρατώντας το μάλιστα στην επικαιρότητα, τουλάχιστο για ένα ολόκληρο χρόνο!

Έχουμε κι εμείς  σπουδαίο πολιτισμό, όμως το μήνυμα πότε θα το πάρουμε;