Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τα αρπακτικά της Ανδαλουσίας

Δρ  Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης, Εκδόσεις Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος, Αθήνα 2021-Κρήτη (824-961)

Χαίρομαι που ο συγγραφέας μοιράστηκε μαζί μου τον σχεδιασμό μιας σειράς βιβλίων της μεσαιωνικής και νεότερης ιστορίας του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης, με μυθιστορηματικό τρόπο, κυρίως για να γίνει η προσέγγισή της πιο εύκολη.
     Τα βιβλία αυτά είναι, αρχίζοντας από το τελευταίο: Τα αρπακτικά της Ανδαλουσίας (περιοχή της νότιας Ισπανίας), που είναι και το παρουσιαζόμενο σε αυτό το σημείωμα.  Οι αμαζόνες της Κρήτης ( 1211-1272). Ο γιος της Αμαζόνας (1272-1523).   Ο γαλαζομάτης πειρατής (1821-1858). Το γαϊτανάκι της περηφάνειας (1866-1905). Κολασμένοι και άγγελοι (1898-1913) και Ατσάλι και άνεμος (1914-1940).
Τα μυθιστορήματα αυτά, χωρίς να είναι ιστορία, οδηγούν στην κατανόησή της.                      Ο συγγραφέας σέβεται τα επισήμως αποδεκτά βασικά ιστορικά γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν προχωρεί στην αλλοίωσή τους. Αντίθετα δίνει έναν δυναμισμό στην αφήγηση, απαλλάσσοντάς την από περιττά, κυρίως, χρονολογικά στοιχεία.  Η απόφασή του να γράψει και το ιστορικό μυθιστόρημα: Τα αρπακτικά της Ανδαλουσίας, οφείλεται στο γεγονός ότι η περίοδος αναφοράς του στην Κρήτη (824-961), κατά γενική ομολογία, δεν έχει ακόμα μελετηθεί σε βάθος.   Ίσως εξαιτίας της έλλειψης σοβαρών πηγών. Οι λίγοι βυζαντινοί χρονογράφοι ή ιστοριογράφοι που αναφέρονται στο σύνολο της ταραγμένης περιόδου ή σε συγκεκριμένα σχετικά πολεμικά γεγονότα, όχι μόνο δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους, αλλά πολύ συχνά συγχέουν μύθους και πραγματικότητα.  Ο συγγραφέας, επιθυμώντας να ρίξει κάποιο, αμυδρό έστω, φως στα πιο σκοτεινά σημεία της, αποφάσισε αυτό το εγχείρημα, αφού προηγουμένως μελέτησε αρκετές πηγές.  Οι πρωταγωνιστές και η όλη πλοκή των γεγονότων που εξελίσσονται στις σελίδες του έχουν στόχο να δώσουν απάντηση σε πολλά ερωτήματα, που ακόμα και η ιστορική έρευνα δεν έχει απαντήσει…
Γύρω από τη ζωή και τη δράση δύο νεαρών κυνηγών από την πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και των απογόνων τους, εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου.    Η αυλαία θα κλείσει
μόνο όταν ο Νικηφόρος Φωκάς θα ανακτήσει το πολύπαθο νησί!
 

Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος Δ.Κ.Β.Ρ