Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τα μυστικά για νόστιμα κρητικά ντολμαδάκια!

Η πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Απανταχού Γυναικών μοιράζεται το μυστικό της

κρητικά ντολμαδάκια μυστικά Μαίρη Τζανάκη

Κρητικά ντολμαδάκια φτιάχνουν πολλοί, αλλά ποιοι κάνουν τα πιο νόστιμα, μ” εκείνη την παραδοσιακή κρητική νοστιμιά. Η Μαίρη Τζανάκη, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Απανταχού Γυναικών, έχει δεχθεί πολλές φορές τις φιλοφρονήσεις ανθρώπων, που γνωρίζουν καλά από μαγειρική και γεύσεις, για τα ντολμαδάκια της.

Λέει: «Βάζω μισό ρύζι και μισό πλιγούρι, πολύ άνηθο, καθώς και κρεμμύδι , φρέσκο και ξερό,  πιπέρι, κύμινο… Ωστόσο, πέρα από τα καλά υλικά, κάτι πολύ σημαντικό σαν μαγειρεύεις ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, είναι σαν τα βάλεις στην κατσαρόλα να τα σκεπάσεις ίσα με νερό. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Και προσοχή στη συνέχεια. Όχι άλλο κρύο νερό, ενώ θα βράζει η κατσαρόλα, γιατί μ΄αυτό τον τρόπο σπάνε τα ντολμαδάκια κι αλλοιώνετε η γεύση τους. Είναι μεγάλο λάθος αυτό, όπως μούλεγε ο πατέρας μου, που ήταν εξαιρετικός στη μαγειρική. Μπορούμε να βάλουμε νερό, αλλά ζεστό και να το ρίξουμε γύρω – γύρω στις άκρες της κατσαρόλας».κρητικά ντολμαδάκια μυστικά Μαίρη Τζανάκη

Προσθέτει: «Στην αρχή η κατσαρόλα θέλει δυνατή φωτιά, αλλά μετά από λίγο, περίπου σε τρία λεπτά, θα πρέπει να χαμηλώσουμε την φωτιά κι έτσι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, με χαμηλωμένη φωτιά. Η γιαγιά μου έλεγε, πως μετά τις αρχικές δυνατές βράσεις, το φαγητό μας θα πρέπει «να κάνει τη νύφη», δηλαδή να ηρεμήσει, να ησυχάσει, για να μπορέσουν έτσι να δέσουν καλύτερα όλα τα υλικά, που έχουμε χρησιμοποιήσει και να έρθει η καλύτερη γεύση».

kritikaepikaira