Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τζανάκης: Χωρίς το εμβόλιο, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά

Σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή απομακρύνονται 5- 6 μήνες από τον εμβολιασμό του

Παρά τους αρνητικούς επιδημιολογικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν διασπορά της πανδημίας και πλήρη εξέλιξη του τέταρτου κύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν λείπει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα δούμε σταθεροποίηση και οριζοντιοποίηση ειδικά σε θανάτους και διασωληνώσεις.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αν δεν είχαμε το εμβόλιο και είχαμε ανοιχτή την κοινωνία, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά.

Φαίνεται μία τάση σταθεροποίησης, μια μειωμένη αυξητική τάση στα κρούσματα. Πάει να οριζοντιωθεί η καμπύλη το αργότερο μέχρι τις 5-10 Δεκεμβρίου, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο εβδομάδες για να έχουμε την σταθεροποίηση και οριζοντίωση σε θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόκειται για ένα καλό και μεσαίο σενάριο που επεξεργάζονται τα μοντέλα στην Κρήτη και έχει πολύ καλές πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα από τα δύο.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή απομακρύνονται 5- 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους, είτε γιατί είναι άνω των 80 ετών και έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Είναι ελάχιστοι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες, τόνισε.

Πάντως η ηλικιακή ομάδα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας είναι οι άνω των 60 ετών, γιατί απο αυτή τη δεξαμενή προέρχονται οι θάνατοι πάνω από 95% και πάνω από των διασωληνώσεων. Γι αυτό και αν είχα΄ν εμβολιαστεί πλήρως οι θάνατοι ημερησίως θα ήταν 3-4 και οι νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ λιγότερες από 100.