Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

"Τηγανίτης": Το νέο αφηγηματικό τραγούδι του Γιώργη Βρέντζου

Το κομμάτι θα περιλαμβάνεται στο νέο Album του Γιώργη Βρέντζου, με τίτλο "Ανταρτοκράχτης"

Η Πύρηχος Music & Recording Production και ο Γιώργης Βρέντζος (Κάτης) παρουσιάζουν μια νέα κυκλοφορία με τίτλο "Τηγανίτης", ένα Δημοτικό Αφηγηματικό Τραγούδι της Κρήτης, ιστορικού χαρακτήρα σε μουσική & στίχους του Γιώργη Βρέντζου (Κάτη).

Το κομμάτι θα περιλαμβάνεται σε φυσικό προϊόν ("CD") στο νέο Album του Γιώργη Βρέντζου, με τίτλο "Ανταρτοκράχτης" που θα κυκλοφορήσει από την δισκογραφική εταιρεία "Σείστρον - Μουσικό Εργαστήρι- Αεράκης".

Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει:

"Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, και από μεγάλη ένδειξη θαυμασμού ως προς τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης ενάντια στη γερμανική μπότα του κατακτητή, παρουσιάζω το τραγούδι μου για τον αείμνηστο πατριώτη Γεώργιο Βρέντζο ή (Τηγανίτη). Ο Γιώργης, ήταν ένας Ανωγειανός που αναθράφηκε και γαλουχήθηκε με υψηλά πατριωτικά φρονήματα όπως άλλωστε και οι Ανωγειανοί άντρες, με παλιότερα παραδείγματα και ηρωισμούς των Ανωγειανών επί τουρκοκρατίας για την εθνεγερσία. 'Ένας πολεμιστής όπως και πολλοί άλλοι, που όμως δεν εφησυχάστηκε στην δικαιοσύνη που πολλές φορές είναι τυφλή. Ο άδικος σκοτωμός του αδερφού του Μιχάλη από τον μεγαλύτερο και πιο στυγνό δοσίλογο και εγκληματία της κατοχής Μαγιάση, ξύπνησε στην ψυχή του Γιώργη ένα ένστικτο εκδίκησης όπως τα ομηρικά χρόνια, με την εκδίκηση του Αχιλλέα για τον θάνατο του αδερφικού του φίλου Πάτροκλου, από το σπαθί του Έκτορα. Ο Μαγιάσης, ένας ενσαρκωμένος δαίμονας με ανθρώπινη μορφή, είχε χρεωθεί την περίοδο της κατοχής 316 εγκλήματα για γυναίκες, παιδιά, και άλλους αθώους ανθρώπους. Βασάνιζε με φρικτό τρόπο τα θύματα του τόσο, που οι βασανιστές της χούντας ωχριούσαν μπροστά του. Έτσι έγινε και με τον αδερφό του Τηγανίτη τον Μιχάλη. Πρώτα τον εγδυσε με την απειλή του όπλου. Ύστερα τον είχε για δύο ώρες και πήγαινε πάνω κάτω στσι αστοιβίδες ξυπόλητος. Τα πόδια του μάτωναν από τα αγκάθια. Ο πόνος, η κούραση και η δίψα ήταν αφόρητα. Μετά που βαρέθηκε ο προδότης το πάνω κάτω, εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Μιχάλη με ένα γερμανικό πιστόλι. Και το χειρότερο το έκανε μετά το θάνατο του θύματός του. ΄Έμπηξε στην αριστερή θυλή του θύματος του έναν κάλυκα από τις σφαίρες. Μετά την κατοχή συνελήφθη στο Ηράκλειο. Η δίκη ξεκίνησε. Ο Γιώργης όμως αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Έτσι πέρασε κρυφά στο δικαστήριο ένα μαχαίρι, και με αυτό τρύπησε την κοιλιά του δολοφόνου. Λίγο αργότερα ο Μαγιάσης ξεψύχησε. Στο άκουσμα αυτού του γεγονότος, όλη Η Κρήτη που θρηνούσε θύματα από τα χέρια του Μαγιάση, πανηγύρισε και δόξασε το χέρι του Τηγανίτη: " Κι όλοι σταυροκοπήθηκαν κι είπαν συγκινημένοι Γιώργη ας είναι η χέρα σου για πάντα δοξασμένη!!" Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον Ανωγειανό αντάρτη Γιώργη Βρέντζο, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν σεμνός και ποτέ δεν μιλούσε γι' αυτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Βρέντζο ή Μπουργονίκο, που με την καθηλωτική χρειά της φωνής του αφηγήθηκε σεμνά και ποιητικά το τραγούδι μου! Ευχαριστώ επίσης τους μουσικούς που έδειξαν μεγάλο σεβασμό και ζήλο για την μουσική ολοκλήρωση αυτής της ιστορίας! Ας μην ξαναέρθουν αυτές οι στιγμές, και ας τιμήσουμε τους προγόνους μας όπως τους αξίζει. Και με φωτεινά όπλα την υπομονή, την ελπίδα και την αισιοδοξία, ας χαράξουμε ένα ελπιδοφόρο και ειρηνικό μέλλον, για τις επόμενες γενιές που έρχονται.... Καλή σας ακρόαση!

Γ.Β"

Πηγή: cretalive.gr