Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το άρωμα της Κρήτης ... ως το Κονγκό!

Τα αρωματικά φυτά του νησιού πότιζαν και γιάτρευαν τον κόσμο, όταν οι ντόπιοι αγνοούσαν τη δύναμη και τη σημασία τους. 

δίκταμος αρωματικά φυτά κρήτη εξαγωγές μαρτίνι

Έφτασε τη χάρη των αρωματικών φυτών της Κρήτης στο Κονγκό, ενώ τη δεκαετία του ‘80 προμήθευε ... με τους τόνους το δίκταμο στην Martini & Rossi για την παρασκευή του γνωστού  βερμούτ, αλλά και γνωστούς φαρμακευτικούς οίκους, με φασκόμηλο για την παρασκευή (επίσης γνωστής) καυστικής και αρωματικής αλοιφής κρυολογήματος.

δικατομος ζερβάκη κρητη αρωματικά φυτά Η κ. Κωνσταντίνα Ζερβάκη από το Ηράκλειο  δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα που  έκανε γνωστό τον αρωματικό θησαυρό του νησιού σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών της Κρήτης   καθώς ασχολήθηκε εκτός από την προώθηση, κυρίως, με την τυποποίηση του, σε μια εποχή που για να βρεις ρίγανη στο μπακάλικο, έπρεπε να ψάξεις πολύ βαθιά μέσα στο τσουβάλι.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1983 και όπως η ίδια αναφέρει μιλώντας στο MadeinCreta, «εκείνη την εποχή όχι μόνο κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει αρωματικό φυτό αλλά  ακόμα και η ρίγανη στα μπακάλικα της γειτονιάς  ήταν χύμα αναμεμειγμένη με άλλα μπαχαρικά  και ακαθάριστη».

«Μπορεί να σας κάνει εντύπωση – συνεχίζει – ωστόσο το αρωματικό φυτό δεν ήταν διαδεδομένο  όπως σήμερα, και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να τυποποιηθεί και να προωθηθεί στις αγορές» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο μεγάλη προσπάθεια έγινε για να γίνει γνωστό το αρωματικό φυτό στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά στις αγορές του εξωτερικού.

Άλλωστε η επαγγελματική της δραστηριότητα από το εξωτερικό  ξεκίνησε όταν συνεργάστηκε με γνωστούς οίκους φαρμακευτικούς και  ποτοποιίας, που έψαχναν εναγωνίως δίκταμο για βερμούτ και φασκόμηλο για vicks, αλλά και τα θαυματουργά φύλλα της ελιάς, για την παρασκευή φαρμάκων κι αλοιφών για τα αρθριτικά.  

Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο εξωτερικό, στην Κρήτη το αρωματικό φυτό (ρίγανη –θυμάρι- δάφνη- δεντρολίβανο – τσάι του βουνού – φασκόμηλο) κινδύνευε να εξαφανιστεί. Αιτία; Γέρασαν οι άνθρωποι που τα μάζευαν και οι νέοι δεν έβγαιναν στα βουνά για να τα  συλλέξουν, αφού κανείς δε σκεφτόταν να το κάνει αυτό επαγγελματικά.

αρωματικά ζερβάκη κρήτη δίκταμος

Η κ. Κωνσταντίνα Ζερβάκη που είχε ήδη «συλλάβει» την επαγγελματική ιδέα προαισθάνθηκε την  έλλειψη που θα δημιουργούνταν και προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειας.

Σήμερα είναι περήφανη για την προσπάθεια της ενώ επιπλέον  μπορεί να περηφανεύεται και για το γεγονός ότι εκτός από τις αγορές της Ευρώπης, δειγμάτισε τη ρίγανη της Κρήτης μέχρι και στην Αφρική!

Και από το βουνό στις οργανωμένες καλλιέργειες

Μπορεί τη δεκαετία του 80 το αρωματικό φυτό να ήταν «αφημένο» στην τύχη του , όμως τα πράγματα τώρα άλλαξαν.

Τώρα το αρωματικό φυτό καλλιεργείται σε οργανωμένες καλλιέργειες, τυποποιείται και τυγχάνει της προσοχής που του αρμόζει.

 

 

 

 

Τον επαγγελματικό «δρόμο» των αρωματικών φυτών  επέλεξε και ο κ. Ευάγγελος Βερυκοκίδης ο οποίος στον Τσούτσουρα έχει φυτέψει σε  50 στρέμματα  με  αρωματικά φυτά, που έχουν παραγωγή που αγγίζει τους δέκα τόνους.

Ο κ. Βερυκοκίδης είναι από τις περιπτώσεις των Ελλήνων που δεν το βάζουν κάτω,  παρά την κρίση, συμμετέχει σε εκθέσεις για την προώθηση του προϊόντος ενώ έχει ξεκινήσει και τις πρώτες εξαγωγές.