Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το βουνό της φωτιάς (Yanar Dag) του Αζερμπαϊτζάν

Δρόμοι αλλού καλοί κι αλλού στενοί και κουραστικοί ανεβοκατεβαίνουν τους κίτρινους λόφους, ανάμεσα σε παλιές αντλίες κι εξέδρες πετρελαίου, γεμάτοι πωλητές εποχιακών φρούτων

βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιά

Ο δρόμος σήμερα φτάνει σχεδόν μέχρι έξω από τους λόφους που απαρτίζουν το καιόμενο βουνό

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη 

Το YanarDag μεταφράζεται ως καιγόμενο βουνό ή βουνό της φωτιάς! Η επίσκεψη στο ναό της φωτιάς Ateshgah,συμπληρώνεται με τούτο το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.  Μια φωτιά από φυσικό αέριο  καίει συνεχώς στις πλαγιές του λόφου ετούτου, εδώ στη χερσόνησο Αμπσερόν της Κασπίας Θάλασσας.

Η διαδρομή μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα γεωγραφικά και γεωλογικά, αλλά όχι και αισθητικά! Δρόμοι αλλού καλοί κι αλλού στενοί και κουραστικοί που ανεβοκατεβαίνουν τους άφθονους χαμηλούς κίτρινους λόφους, ανάμεσα σε παλιές αντλίες και εξέδρες πετρελαίου, γεμάτους πωλητές εποχιακών φρούτων στις γωνίες  τους,  οδηγούν εκεί σε μια μάλλον απόκοσμη, σίγουρα αδιάφορη,  περιοχή.

βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιάΛιγοστοί οι επισκέπτες του περίεργου φυσικού ετούτου φαινομένου, δακτυλοδεικτούμενοι απ’ τους υπαλλήλους-φύλακες, τίνος άραγε;  Φλόγες ξεπηδούν μέχρι και τρία μέτρα μέσω ενός πορώδους στρώματος ψαμμίτη. Το Yanar Dag είναι επίσης γνωστό με άλλα ονόματα όπως "pilpila", "bozdagh", "ahtarma" και "gaynarja."

Σε αντίθεση με τα άλλα ηφαίστεια  η φλόγα εδώ καίει  σταθερά, καθώς δεν πρόκειται περί  μιας περιοδικής έκρηξης, αλλά  σταθερής διαρροής φυσικού αερίου από το υπέδαφος, κι  η ατμόσφαιρα  γεμάτη με τη μυρωδιά του αερίου. Οι φλόγες της επιφάνειας είναι αποτέλεσμα σταθερής εκπομπής αερίων από κρατήρες αεραγωγών των γύρω εδαφών και των διαλειπόντων εκρήξεων.

Ακόμα και στην επιφάνεια των ρευμάτων κοντά στο Yanar Dag, η φωτιά μπορεί να αναφλεγεί τεχνητά με ένα αναμμένο σπίρτο. Αυτά τα ρεύματα, τα οποία αλλιώς φαίνονται ήρεμα, είναι φυσικά αρκετά γνωστά.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του στην περιοχή, περιέγραψε μια παρόμοια φωτιά που είδε στην περιοχή μέσα σε ένα από τους Ζωροαστρικούς ναούς της φωτιάς. Μόνο λίγα τέτοια ‘‘βουνά της  φωτιάς’’ υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, είπε, και τα περισσότερα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν. Φυσικά ούτε ο Μάρκο Πόλο  θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος σ’ αυτό το φυσικό φαινόμενο της χερσονήσου Αμπσερόν. βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιά

Η αιτιολογία του φαινομένου εδράζεται στο γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αερίων υδρογονανθράκων και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης  κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες των γεωλόγων της υπεύθυνης υπηρεσίας του Αζερμπαϊτζάν, η μέγιστη ροή στο Yanar Dag, καταγράφηκε στην άνω πλευρά του ρήγματος απ’ όπου προέρχονται και οι φλόγες.

Οι πολύχρωμες φλόγες φαίνονται πιο εντυπωσιακές κατά το σούρουπο, τότε που μαζεύονται διάφοροι αργόσχολοι και περίεργοι για να απολαύσουν το θέαμα. Φυσικά οι πολλές διασυνδέσεις της φωτιάς με τη λαογραφία και τις απεικονίσεις του  Αζερμπαϊτζάν, συνδέονται πάλι με την αρχαία ιρανική θρησκεία του Ζωροαστρισμού που εμφανίστηκε εδώ πριν από τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν δηλαδή την εμφάνιση του βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιάΙσλάμ στην περιοχή ετούτη.

Το καιόμενο βουνό Yanar Dag, συνεχίζει να εμπνέει και κάποιους καλλιτέχνες  τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την προαναφερθείσα περιοχή Yanar Dag , άλλη μια πιο διάσημη, ενδιαφέρουσα και ιστορική, θα λέγαμε, τοποθεσία παρόμοιων πυρκαγιών,  είναι ο Ζωροαστρικός  ναός της φωτιάς κοντά στο Μπακού, μια θρησκευτική περιοχή που είναι γνωστή ως Ateshgah, δηλαδή ναός της φωτιάς  για τους Ινδούς προσκυνητές.

Τα αέρια και εκεί διοχετεύονται στην επιφάνεια μέσω πορωδών ζωνών και όχι μέσω των εκρήξεων των ηφαιστείων λάσπης τα οποία βρίσκονται σε πολλές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.

βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιά

βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιά

βουνό αζερμπαϊτζάν σχορετσανίτης ταξίδι φωτιά