Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης «κοιμάται» το χειμώνα (βίντεο)

Η Κριτσά το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και το χειμώνα ερημώνει  

Κριτσά Νομός Λασιθίου χειμώνας

Πολλά είναι  τα μέρη της Κρήτης που το χειμώνα διατηρούν τη φυσική ομορφιά τους, χωρίς τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού.

Όπως η Κριτσά στο νομό Λασιθίου, που όταν οι βουνοκορφές έχουν χιόνι... απομονώνεται! Οι δρόμοι αδειάζουν και η βόλτα εκεί είναι πιο όμορφη, χωρίς συνωστισμό ... ηρεμία παντού.

Οι περίπου 1000 κάτοικοι του χωριού ή απολαμβάνουν την ησυχία τους ή μαζεύουν τις ελιές τους στον κάμπο. Επένδυσαν και αυτοί στο καλοκαίρι όπως οι περισσότεροι κάτοικοι αυτού του νησιού, και το χειμώνα έχουν άλλους ρυθμούς.

Για αυτό και η βόλτα στα μικρά στενά σοκάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια είναι ιδανική μόνο για όσους θέλουν να ησυχάσουν, να απομονωθούν και να ταξιδέψουν στην ιστορία.

Άλλωστε για όσους δεν το γνωρίζουν η Κριτσά είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. 

Όσοι κατοικούν εκεί είναι απόγονοι της Λατούς Ετέρας, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 3 χιλ. βοριοανατολικά του χωριού.

Η περιοχή γνώρισε την ακμή της κατά τα βυζαντινά χρόνια ενώ μετά την ερήμωσή της από τους Άραβες γνώρισε νέα άνθηση στα χρόνια της Φραγκοκρατίας.

Ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης καθ'όλο το μεσαίωνα, τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Λίγο η ιστορία , λίγο το φυσικό περιβάλλον, λίγο το DNA, έχουν επηρεάσει και την ψυχή των Κριτσωτών, οι οποίοι διατηρούν ακόμα τη δική τους παράδοση, της δική τους ντοπιολαλιά και το δικό τους πολιτισμό.

Το μέρος αυτό, όμως, σφύζει από ζωή μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα ερημώνει, έχει ελάχιστους επισκέπτες, αν και έχει ομορφιές που αξίζει να δει κανείς.

 

«Η Κριτσά είναι όμορφη και το χειμώνα» , λέει στο MadeinCreta, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής κ. Αιμίλιος Μασσάρος, «όμως οι επισκέπτες μας είναι ελάχιστοι. Όλοι φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο το καλοκαίρι». Για το χειμώνα δε φρόντισε κανείς στην περιοχή. Για αυτό ακόμα και τα καταστήματα όπου οι πελάτες συνωστίζονται το καλοκαίρι έχουν κατεβάσει τα ρολά τους.

Αλλά αυτό κατ’ ανάγκη δεν μπορεί να θεωρηθεί και «κακό» ασχέτως αν καμιά ο καφετζής του χωριού παραπονιέται για το γεγονός της έλλειψης πελατείας.  

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί την Κριτσά αυτή την εποχή και θελήσει να διανυκτερεύσει, υπάρχει μια πανσιόν που είναι ανοικτή και το χειμώνα, υπάρχουν ακόμη καφενεδάκια και όμορφα μέρη για να απολαύσεις την κρητική κουζίνα.

Τα πιο πολλά μένουν ανοικτά για τους ίδιους τους κατοίκους - όχι πως βγάζουν τα έξοδά τους, αλλά για να μην ... τους στεναχωρήσουν!

Αν τύχει και περάσατε απο την περιοχή μην παραλείψετε να αγοράσετε ένα μπουκάλι λάδι είτε από το συνεταιρισμό είτε απο τα μπακάλικα του χωριού. Είναι εξαιρετικά παρθένο, ξακουστό  ενώ του έχει απονεμηθεί το παγκόσμιο χρυσό βραβείο!

Μια χειμωνιάτικη εικόνα της περιοχής δείχνει το video που παραχώρησε αναγνώστης του MadeinCreta (Γ.Σ).